Švedski kralj i kraljica u poseti baltičkom susedu - Estoniji

Izvor: Beta, 02.Maj.2023, 17:42

Švedski kralj i kraljica u poseti baltičkom susedu - Estoniji

Švedski kralj Karl Gustaf 16. i kraljica Silvija počeli su danas trodnevnu državnu posetu Estoniji, prvu toj bivšoj sovjetskoj republici posle više od 30 godina.Kraljevska poseta biće usmerena na jačanje saradnje dve zemlje u sektoru bezbednosti i odbrane, ekonomiji i u oblasti obrazovanja, istraživanja i inovacija, saopštio je kabinet estonskog predsednika.Estonski predsednik Alar Karis i njegova supruga dočekali su švedskog kralja i kraljicu na centralnom Trgu slobode u Talinu uz pune vojne počasti, a oduševljena masa građana svih uzrasta mahala je estonskim i švedskim zastavama.Kabinet predsednika Estonije je naveo da poseta kralja svedoči o bliskom prijateljstvu Estonije i Švedske, posebno i zbog toga što se ove godine obeležava 50 godina od stupanja na presto kralja Karla Gustava 16.Baltičke države Estonija, Letonija i Litvanija, bivše sovjetske republike koje su članice Evropske unije i NATO-a, susedi su Švedske preko Baltičkog mora i imaju bliske poslovne i političke veze s njom.Estonija ima istorijske veze sa Švedskom, pošto je ta mala zemlja s 1,3 miliona stanovnika bila pkrajina švedske imperije u 17. veku i početkom 18.Poslednji put su švedski kralj i kraljica bili u državnoj poseti Estoniji 1992. godine, godinu dana pošto je ta baltička zemlja obnovila nezavisnost posle gotovo 50 godina sovjetske vlasti.Kralj ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Švedski kralj i kraljica u poseti baltičkom susedu - Estoniji

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Maj.2023

Švedski kralj Karl Gustaf 16. i kraljica Silvija počeli su danas trodnevnu državnu posetu Estoniji, prvu toj bivšoj sovjetskoj republici posle više od 30 godina.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.