Izvor: Nezavisne Novine, 02.Mar.2017, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švedska vlada odlučuje o uvođenju vojnog roka

STOKHOLM - Vlada švedske odlučiće danas o ponovnom uvođenju obaveznog vojnog roka, zbog nedovoljnog broj dobrovoljaca, kao i zbog nejasne bezbjednosne situacije, javlja televizija SR.

Švedska je 2010. ukinula obavezni vojni rok, ali zbog vojnih aktivnosti u baltičkom regionu i ruskog aneksa Krima 2014. godine prisiljavaju Švedsku da ponovo razmotri svoju vojnu spremnost.

Obavezni vojni rok obuhvatiće osobe rođene 1999. godine ili kasnije, prema preporukama zvanične >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << istrage, ali će samo nekolicina biti pozvana u aktivnu službu.

Televizija SR navodi da, ukoliko dođe do odluke, 4.000 muškaraca i djevojaka započne sa vojim treningom do 2018. i 2019. godine.

Kao članica NATO-a, Švedska ulaže više u vojsku i postavlja trupe na Baltičkom moru i na ostrvu Gotland, pored pojačavanja spremnosti vlade za mogući rat u budućnosti.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Vlada odlučila: Šveđani ponovo idu u vojsku

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Mar.2017

STOKHOLM - Vlada Švedske odlučila je da od 1. januara sljedeće godine ponovo uvede služenje vojnog roka, a potez su podržali poslanici u parlamentu...To znači da će 4.000 muškaraca i žena biti pozvano u vojnu službu 1. januara 2018. godine, rekla je BBC-iju portparol Ministarstva odbrane Marijanete...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.