Švedska usvojila stroža pravila prema migrantima

Izvor: B92, 21.Jun.2016, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švedska usvojila stroža pravila prema migrantima

Stokholm -- Švedski parlament usvojio je pooštrena pravila za tražioce azila, uključujući i obustavu davanja stalnog boravka onima kojima je odobren azil u toj državi.

Zakonski predlog je prošao sa 240 glasova za, dok je 45 glasova bilo protiv, prenosi AP.

Koalicionu vladu Socijalnih demokrata i Zelenih podržali su švedski demokrati i konzervativna Umerena stranka.

Osim trogodišnjeg boravka za većinu izbeglica, uvedene su mere koje ograničavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sjedinjavanje porodice. Nova pravila počinju da važe od 20. jula i primenjuju se na one koji su u Švedsku stigli nakon 24. novembra prošle godine kada je vlada počela da raspravlja o oštrijem stavu prema izbeglicama.

Vlada smatra kako je potez nužan zbog problema koji su nastali 2015. kad je u Švedsku stiglo preko 163.000 tražilaca azila.

Trideset poslanika bilo je uzdržano, uključujući članove opozicione Liberalne stranke i Demohrišćana, a 34 članova parlamenta koji broji 349 poslanika bilo je odsutno.

Novi zakon kritikovale su nevladine organizacije poput švedskog ogranka Amnesty Internešenala i organizacije Save the Children, a to su učinili i biskupi švedske luteranske crkve.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.