Švedska usvojila rezoluciju o genocidu nad Jermenima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Mar.2010, 02:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švedska usvojila rezoluciju o genocidu nad Jermenima

STOKHOLM - Švedski parlament juče je, uprkos savetu vlade, usvojio rezoluciju u kojoj se masakr nad Jermenima tokom Prvog svetskog rata karakteriše kao genocid.

Usvojena rezolucija "označava da Švedska priznaje genocid nad Jermenima 1915. godine" i drugim etničkim grupacijama tokom raspada Otomanskog carstva.

Šef švedske diplomatije Karl Bilt odmah je saopštio da stav njegove vlade, koja podržava ulazak Turske u EU, "ostaje nepromenjen".

Jermeni tvrde da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je do 1,5 miliona njihovih sunarodnika ubijeno tokom Prvog svetskog rata u sklopu planirane kampanje istrebljenja pošto se Otomansko carstvo raspadalo i to je stav koji je podržalo nekoliko zemalja.

Turska kategorično odbija da je reč o genocidu.

Ankara tvrdi da je ubijeno između 300.000 i 500.000 Jermena i najmanje isto toliko Turaka tokom građanskih nemira kada su Jermeni pokrenuli borbu za nezavisnost i stali na stranu ruskih snaga.

Početkom meseca Odbor za spoljnu politiku Predstavničkog doma američkog Kongresa usvojio rezoluciju u kojoj se stradanje Jermena u Otomanskom carstvu naziva genocidom što je izazvalo diplomatski spor sa Turskom koja je povukla svog ambasadora iz Vašingtona.

Turska i Jermenija potpisale su početkom oktobra sporazum o normalizaciji odnosa koji se smatra istorijskim budući da je reč o dvema državama koje nemaju diplomatske odnose već 20 godina.

Sporazum je potpisan u skladu sa dogovorom Turske i Jermenije od 31. avgusta da u roku od šest sedmica potpišu protokole o uspostavljanju diplomatskih odnosa, o otvaranju zajedničke granice i omogućavanju istoričarima da istraže događaje u vezi ubistava Jermena 1915. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.