Šveđani upozorili: Ovo je najozbiljnija situacija od Drugog svetskog rata

Izvor: B92, 31.Jul.2023, 12:51

Šveđani upozorili: Ovo je najozbiljnija situacija od Drugog svetskog rata

Švedska i Danska razmatraju zabranu spaljivanja Kurana jer to ugrožava njihovu bezbednost i izazvalo je oštre proteste u muslimanskim zemljama, piše DPA.

Švedski premijer Ulf Kristerson rekao je da je u bliskom kontaktu sa svojom danskom koleginicom Mete Frederiksen u vezi sa mogućom zabranom.

"Mi smo u najozbiljnijoj bezbednosnoj situaciji od Drugog svetskog rata", napisao je Kristerson na Instagramu u nedelju uveče, dodajući da bi mnogi mogli da iskoriste >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << situaciju. Danska vlada je ranije najavila da će razmotriti pravne lekove za zabranu spaljivanja Kurana ispred stranih ambasada.

Religije je dozvoljeno kritikovati, rekao je danski ministar spoljnih poslova Lars Løke Rasmusen. "Ali ako stojite ispred strane ambasade i spalite Kuran ili zapalite svitak Tore ispred ambasade Izraela, to ne služi ničemu drugom osim ismevanju", rekao je ministar.

To, međutim, ugrožava kolektivnu bezbednost zemlje, rekao je on. Nedavno su male grupe spalile kopije Kurana tokom islamofobičnih akcija u Švedskoj i Danskoj. To je dovelo do ljutih protesta i pretnji u nekoliko muslimanskih zemalja. Posebno oštre reakcije bile su u Iraku, čija je vlada proterala švedskog ambasadora. Ranije su demonstranti u Bagdadu upali u švedsku ambasadu i zapalili je.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Danska i Švedska tragaju za rješenjem diplomatske krize oko spaljivanja Kur'ana

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Avg.2023, 07:18

Danska i Švedska nastoje ograničiti proteste koji uključuju spaljivanje Kur'ana i drugih svetih knjiga koji su izazvali diplomatske napetosti i ljutite demonstracije u muslimanskim zemljama.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.