Izvor: B92, 04.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedokinja o masakru u Suvoj Reci

Beograd -- Na suđenju optuženima za zločin u Suvoj Recu, na Kosovu 1999. godine, svedočila je jedna od tri preživele žrtve Šireta Beriša.

U tom zločinu ubijeno je 46 članova njene porodice, među kojima su i njen muž i četvoro dece. Za zločin je optuženo osam bivših policajaca i pripadnika DB-a.

Šireti Beriši u zločinu u Suvoj Reci stradala je cela njena porodica. "Ubili su nas samo zato što smo Albanci", rekla je sudu. Opisujući zločin 26. marta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 1999. godine, seća se da su policajci u uniformama i naoružani dotrčaii ka kućama gde su živeli članovi njene porodice.

Seća se da je njen rođak tada rekao: "Evo ga Zoki sa svojim bratom", misleći na sada optuženog Zorana Petkovića. Šireta je svedočila da je dala 4.000 maraka za život svog supruga, ali to nije bilo dovoljno.

"Pre nego što sam izašla iz kuće, videla sam Milorada Nišavića koji je mom suprugu Nedžadu rekao: "Evo, neka te sada Amerikanci spasu."

Kolonu u kojoj su se nalazili preživeli članovi njene porodice - deca, starci i trudnice - policajci su usmerili ka zanatskom centru. Tamo, u piceriji "Kalbrija" počinili su stravičan zločin.

"Naterali su nas da uđemo u kafić u zanatskom centru. Odmah su počeli rafali. Koga su mogli, pogodili su. Podigla sam glavu i videla ćerku Majolindu, bila je mrtva. Druga ćerka, Herolinda, bila je pogođena. Moj 22-mesečni sin tražio je flašicu sa mlekom. Dala sam mu da ne bi

plakao. Tada su policajci otkrili da smo živi, ponovo su bacili nešto unutra i videla sam da mi je i najmlađe dete mrtvo. Altin je imao 11 godina, bio je povređen. Policajci su se vraćali i ubijali sve koji su davali znake života. Sve su ih poubijali, nisu ostavili ni decu."

Šireta se pravila da je mrtva i tako preživela. Na isti način živi su ostali još jedna žena, Vjolca Beriša, i njen sin Gramos. Iskočili su iz kamiona koji je leševe prevozio ka Prizrenu.

U zločinu 26. marta 1999. Šireti su ubijeni suprug Nedžad, ćerke od 15 i 13 godina Majlinda i Herolinda, sin Altina od 11 godina i Redona, koji je u to vreme imao 22 meseca.

Tela ubijenih u Suvoj Reci iskopana su iz masovne grobnice u Batajnici, na poligonu specijalnih policijskih snaga, desetak kilometara od centra Beograda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.