Izvor: B92, 07.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedokinja o iseljavanju Srba

Hag -- U nastavku iskaza na suđenju Ramušu Haradinaju danas je svedočila svedokinja optužbe Marijana Anđelković.

Ona je izjavila da su u proleće 1998. godine mnoge srpske porodice u okolini Dečana morale da napuste svoje kuće zbog nesigurnosti. Tadašnji vođa OVK u tom području, Haradinaj je, zajedno sa potčinjenim Idrizom Baljajem i Ljahom Brahimajem, optužen za progon Srba i Roma, te ubijanje i zlostavljanje Albanaca koje nije smatrao lojalnim.

Tokom svedočenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Anđelkovićeve, tužilac Dejvid Re je u dokazni materijal priložio izveštaje beogradskog Fonda za humanitarno pravo o incidentima u okolini Dečana, sačinjenih na osnovu razgovora koje je svedokinja vodila sa napadnutim Srbima.

"Srpski seljani su mi u Dečanima, krajem aprila 1998, rekli da je većina Srba već napustila sela u okolini do Uskrsa te godine i otišla u Đakovicu ili u Dečane ili na neko drugo mesto...Bili su uplašeni od naoružanih ljudi koji su govorili albanski", rekla je Anđelkovićeva.

Po njenim rečima, Srbi sa kojima je razgovarala ispričali su joj da im je noću pucano na kuće ili da su odvođeni na ispitivanje i batinanje u štab OVK u selu Glođane.

Prema optužnici, Haradinaj je imao štab u rodnoj kući u Glođanima kod Dečana.

Anđelkovićeva je završila svedočenje, a suđenje će biti nastavljeno sutra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.