Izvor: B92, 19.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedok video spisak

Beograd -- U utorak je nastavljeno suđenje za zločin na "Ovčari" kod Vukovara.

Pred sudom za ratne zločine svedok Milovan Miladinović je potvrdio da je JNA napravila spisak ratnih zarobljenika koji su bili na "Ovčari". Kao rezervni kapetan 80. motorizovane brigade iz Kragujevca, Miladinović je rekao da je u novembru 1991. u komandi protivavionske jedinice na "Ovčari" video spisak zarobljenika na obe strane jednoj papira veličine A4, kojih je bilo više od 192 i koji su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kasnije streljani noću, između 19. i 21. novembra te godine.

Svedok je potvrdio da je spisak video na stolu u komandi, u zgradi udaljenoj 100 do 200 metara od hangara sa zarobljenicima, ali da nije imao hrabrosti da detaljnije prouči spisak i da ne zna ko ga je od pripadnika JNA sastavio. Svedok je potvrdio da je video dolazak na "Ovčaru" najmanje dva autobusa zarobljenika iz Vukovara, ali je rekao da ne zna ko su bili pripadnici Teritorijalne odbrane koji su ih sproveli i držali zatočene i hangaru.

Prema njegovim rečima, jedna bolešljiva žena pedesetih godina, stariji profesor i uredno obrijan i odeven mladić pušteni su iz hangara i u pratnji niskog i bradatog "teritorijalca" odvezeni ka Vukovaru. Miladinović je rekao da su ispred hangara bili i pripadnici vojne policije, ali da nije primetio da je zarobljenike neko maltretirao i da je pucnjeve koje je čuo jedne noći protumačio kao šenlučenje vojske. "Neki moji vojnici mi kažu: 'izgleda da su ti ljudi streljani', ali nikome nije bilo jasno šta se to desilo. Dok posle nisam video u novinama, nisam znao da je to istina", rekao je Miladinović.

Prema optužnici, komandant TO Miroljub Vujović i njegov zamenik Stanko Vujanović organizovali su i naredili ubistvo i mučenje 192 pripadnika hrvatskih oružanih formacija koji su položili oružje pripadnicima JNA, a u su učestvovali Jovica Perić, Ivan Atanasijević, Milan Vojnović i Predrag Madžarac, a za zločin se sudi i Milanu Lančužaninu, Marku Ljuboji, Predragu Milojeviću, Vuji Zlataru, Goranu Mugoši, Đorđu Šošiću, Miroslavu Đankoviću, Slobodanu Katiću, Nadi Kalabi, Milanu Buliću i Predragu Dragoviću.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.