Svedok precizno opisao vađenje srca

Izvor: Mondo, 10.Sep.2012, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedok precizno opisao vađenje srca

Bruno Vekarić izjavio je da je Tužilaštvo uvereno da je tačan iskaz bivšeg pripadnika takozvane Oslobodilačke Vojske Kosova o vađenju ljudskih organa na Kosmetu.

Prema rečima zamenika tužioca Srbije za ratne zločine svedok je precizno opisao operaciju vađenja srca.

"Proveren je istorijski, geografski, procesno - pravno, medicinski i poligrafski. Sve je tačno što je govorio. Opisi, detalji koje je dao zaista ne mogu biti lažni. Znači, ono u što smo sigurni >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << dopuštamo da provere i međunarodni istražni timovi i tužilaštva koji se bave ovom temom", rekao je Vekarić Srni.

On je istakao da je svedok bivši pripadnik OVK, kosovski Albanac, koji se iz određenih razloga obratio srpskom Tužilaštvu za ratne zločine pre više godina.

"S obzirom na to da mu je bio ugrožen život, nama je njegova i bezbednost njegovih najbližih na prvom mestu i zato moramo biti oprezni u davanju izjava dok bilo koja istraga traje", istakao je Vekarić.

Prve tvrdnje o trgovini ljudskim organima na Kosmetu obelodanila je bivši tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte u svojoj knjizi "Lov: Ja i ratni zločinci", koju je objavila po odlasku sa dužnosti.

Del Ponteova je u knjizi opisala kako je 1999. godine od novinara saznala da je oko 300 Srba i drugih nealbanaca bilo oteto i transportovano u Albaniju, gde su im vađeni organi, koji su zatim slati u Italiju, odakle su distribuisani u klinike širom Evrope.

Ona u knjizi napominje naselje Burel u Albaniji, gde su žrtvama vađeni organi u kući koju je nazvala "žuta kuća".

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine, ali i međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava "Hjuman rajts voč" tražili su od Albanije da pokrene istragu o navodima o trgovini organima otetih Srba, ali ta država nije bila raspoložena za saradnju.

Prema izveštaju izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, organizator otimanja ljudi i trgovine ljudskim organima bio je aktuelni predsjednik kosovske vlade Hašim Tači i takozvana Drenička grupa.

(Srna/Foto: Beta,arhiva)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.