Izvor: B92, 04.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedok potvrdio prisustvo optuženih

Beograd -- U nastavku suđenja za ratni zločin u Suvoj Reci, potvrdili da su na mestu zločina videli drugooptuženog Radojka Repanovića.

Svedok Svetozar Nedeljković rekao je pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu da je po nalogu tadašnjeg komandanta grada učestvovao u iznošenju tela ubijenih članova porodice Beriša iz jednog kafića u zanatskom centru u Suvoj Reci i da je tamo video Repanovića i optuženog Miroslava Petkovića.

Petković je, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prema rečima svedoka, ušao u kafić gde su ležala tela žrtava i njemu i ostalim mladićima koji su ih iznosili rekao da izađu. Nakon što su se čuli pucnji, pozvani su da se vrate da nastave da iznose leševe.

Prema optužnici, Petković je zajedno sa optuženim Slađanom Čikarićem pucnjima iz automatske puške ubio neke od članova porodice Beriša, koji su preživeli eksploziju dve ručne bombe ubačene u kafić u kome su se sakrili.

Svedok je još dodao da je čuo nadimak optuženog Slađana Čikarića, kome su se obraćali ostali policajci, kao i da je u zanatskom centru video takođe okrivljenog Milorada Nišavića.

On je, međutim, delimično promenio taj iskaz nakon suočenja sa Nišavićem, istakavši da ga "je možda i pomešao" sa nekim drugim, ali je i posle suočenja sa Repanovićem ostao pri tvrdnji da ga je video kako sedi, dok su leševi prenošeni iz kafića u kamion.

"Dok sam iznosio leševe, čuo sam pucnje, a kada sam izašao iz kafića, video sam Jašara Ešljanija da leži mrtav i policajce koji stoje pored njega sa puškama", naveo je Nedeljković.

Nedeljković, koji je u vreme događaja o kojima je svedočio imao tek 16 godina, ispričao je da ga je sada pokojni Boban Vuksanović, tadašnji komandant grada, pozvao da bi navodno prenosio krevete za policiju, a da se ispostavilo da su u pitanju leševi.

Prema njegovim rečima u kamion je ubačeno 20 ili 30 tela, a kada je sve završeno, vratio se krvav kući, kod oca koji je bio ljut što ga je Vuksanović odveo da to radi.

Svedok Jovica Trajković, koji je takođe bio doveden da prenosi leševe, prepoznao je prvooptuženog, kao i braću Miroslava i Zorana Petkovića i Milorada Nišavića, ali je rekao da je samo Repanovića video na mestu zločina.

Petković je u odbrani negirao da je ubijao ranjene, navodeći da je pucao u zid kafića, a Repanović tvrdi da je kod kafića i u zanatskom centru bio "samo u prolazu".

Za ubistvo 46 članova porodice Beriša i još dve osobe, optuženi su tadašnji komandant PJP "Niški odred" Radoslav Mitrović, komandir policije u Suvoj Reci Radojko Repanović, njegov pomoćnik Nenad Jovanović, policajci Slađan Čukarić, Miroslav Petković, Zoran Petković, Ramiz Papić i pripadnik Resora državne bezbednosti Milorad Nišavić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.