Izvor: B92, 12.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedok poriče zločine

Zagreb -- Svedok Miodrag Hećimović danas rekao da tokom akcije Medački džep nije bilo nikakvih zločina nad srpskim civilima.

Hećimović, koji je bio komandant Treće čete Devete gardijske brigade Hrvatske vojske, rekao je na suđenju hrvatskim generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu i da je o navodnim zločinima čuo tek u medijima, prateći suđenje. "Čudno mi je da neki oficiri Hrvatske vojske govore takve stvari, a državno tužilaštvo protiv njih ne podnosi prijave" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Hećimović.

On je ponovio kako u Medačkom džepu nije bilo zločina, te je pozvao državno tužilaštvo da prijavi sve hrvatske oficire koji tvrde suprotno.

Deo svedoka optužnice, koji su kao oficiri Hrvatske vojske učestvovali u akciji Medački džep, sprovedenoj u septembru 1993. godine, tvrdili su u ranijim izjavama kako je u akciji bilo ratnih zločina nad civilima srpske nacionalnosti.

Hećimović se u izjavi prisetio da je dan nakon akcije na brifingu Devete gardijske brigade, kojom je komandovao optuženi Norac, rečeno da je sve prošlo u redu i da nije bilo zločina.

Svedok je rekao i da su vojnici Hrvatske vojske godinu dana pre akcije prošli obuku i bili dobro upoznati sa svim pravima ratovanja, te da su se bojali Norca jer su znali da će biti sankcija ako se nešto loše napravi, a isto je, kaže, važilo i za generala Ademija.

Hećimović je, takođe, izjavio da je spreman i lično da preuzme odgovornost za područje na kojem je komandovao četom u sastavu Devete gardijske brigade HV, a dodao je i da jedinice domobrana nisu bile u sastavu Devete gardijske brigade, te da Norac nikada nije izdao niti jednu komandu pripadnicima specijalne policije.

Hećimović je tvrdio i da nikada nije čuo za tzv. sektor 1, odnosno izdvojeno komandno područje kojim je, prema optužnici, tokom akcije samostalno komandovao Norac.

Suđenje Ademiju i Norcu koji su, u prvom postupku koji je hrvatsko pravosuđe preuzelo od Haškog suda, po komandnoj odgovornosti optuženi za zločine nad civilima srpske nacionalnosti u akciji Medački džep, nastavlja se sutra saslušanjima novih svedoka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.