Izvor: B92, 13.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedok ostao pri svom stavu

Hag -- Na suđenju Slobodanu Miloševiću, svedočenje je u sredu nastavio patolog Slaviša Dobričanin.

On je i u sredu ostao pri svom ranijem iskazu da Albanci, ubijeni u Račku 1999, nisu bili nenaoružani civili, negirajući time nalaz finskih forenzičara koje mu je predočio tužilac. Prema optužnici protiv Miloševića, srpske snage su 15. januara 1999. u Račku ubili 40 nenaoružanih civila, od kojih 25 u jaruzi iznad sela.

U nastavku unakrsnog ispitivanja svedoka, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tužilac Danijel Sekson predočio je da su finski istražitelji analizom DNK povezali ostatke zuba koje su sa delom metka iskopali u jaruzi u novembru 1999. sa telom jedne od žrtava koje je na tom mestu pronađeno 16. januara te godine. Zastupnik optužbe je prikazao i dijagram, koji pokazuje da su zrna municije iskopana iz tla na mestima na kojima su zatečena tela, dok su čaure bile grupisane samo na uzvisini s jedne strane jaruge.

On je tvrdio da se na osnovu toga može zaključiti da su žrtve ubijene na mestu na kojem su pronađene i da je na njih pucano s uzvisine.

Svedok Dobričanin je odgovorio da te nalaze ne može prihvatiti kao sigurne, više puta ponavljajući da se do pouzdanih zaključaka moglo doći samo uviđajem na licu mesta i odmah pošto su tela pronađena.

Napominjući da "sve može da se fingira, pa i pronađeni ostaci zuba" ako se na vreme ne obavi uviđaj, Dobričanin je sugerisao da su srpski istražni organi zbog toga sprečavani da uđu u Račak 15, 16 i 17. januara 1999. "Stoga, nema praktičnih dokaza da tela nisu pomerana i da njima nije manipulisano", kazao je svedok.

Osvrćući se na Dobričaninovu tvrdnju da je većina ubijenih bila obučena u tamnu odeću, karakterističnu za "seoske straže OVK", tužilac je prikazao delove svetle odeće skinute sa žrtava. Dobričanin je uzvratio da nije tvrdio da su sve ubijene osobe bile u tamnoj odeći, nego većina.

Tužilac Sekson je nastojao da opovrgne i nalaz ovog patologa, na osnovu testa parafinsk rukavice, da je 37 od 40 ubijenih Albanaca prethodno moglo pucati iz vatrenog oružja. Svedok je, međutim, odbacio mogućnost da su ruke ubijenih bile kontaminirane pre nego što je za njih uzeta "rukavica".

Zastupnik optužbe insistirao je da se može zaključiti da su žrtve u Račku bile nenaoružani civili i da su ubijene tamo gde su pronađene, na osnovu nalaza finskih istražitelja i činjenice da ni pored jednog tela nije pronađeno oružje. Dobričanin je, međutim, ponovio da je njegov zaključak "ne govori o nenaoružanim civilima".

Suđenje Miloševiću u sredu je s galerije za posetioce pratila i Helena Ranta, šefica finskih eksperata za sudsku medicinu koji su sproveli istragu o događajima u Račku. Tužilac Džefri Najs ponudio je sudskom veću da ponovo sasluša Rantu, ukoliko smatra potrebnim, a predsedavajući Patrik Robinson je odgovorio da to nije neophodno.

Slaviša Dobričanin je danas završio svedočenje, a u nastavku sudjenja Milošević će izvesti sledećeg svedoka odbrane.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.