Izvor: B92, 26.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedok o tunelu kod Sarajeva

Hag -- Svedok kaže da je Armija BiH 1994. i 1995. kroz tunel ispod sarajevskog aerodroma prebacivala trupe, pripremajući ofanzivu.

U nastavku suđenja penzionisanom generalu Vojske Republike Srpske Dragomiru Miloševiću, svedok odbrane, vojnik Vojske RS Zoran Trapara izjavio je pred Haškim tribunalom da srpske snage nisu otvarale vatru na pripadnike ABiH zato što je u okolini uvek bilo i mnogo civila.

Trapara je bio pripadnik Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Republike Srpske.

General Milošević, tadašnji komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa, optužen je za ratne zločine nad civilima u Sarajevu počinjene tokom sistematske kampanje snajperskih i artiljerijskih napada na grad sa položaja korpusa.

Svedok Trapara rekao je da je bio na položaju u blizini aerodroma sa kojeg je mogao da vidi kako snage ABiH ulaze i izlaze iz tunela. "Bili smo na 200 metara od tunela, ali nismo dejstvovali zato što nam nije bio cilj da izazivamo sukobe, a bilo je i mnogo naših civila u okolini", posvedočio je on.

Prema njegovim rečima, artiljerija VRS je u to vreme bila izmeštena iz kruga od 20 kilometara od Sarajeva, u skladu sa sporazumom o primirju.

Armija BiH je, prema Trapari, kroz tunel izmeštala snage iz Sarajeva na planinu Igman, a u maju 1995. započela je opštu ofanzivu na položaje VRS.

Trapara je izjavio da mu je početkom te ofanzive ubijena majka dok je sa još jednom ženom radila u polju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.