Izvor: B92, 30.Okt.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedok o streljanju Srebreničana

Hag -- Svedok na suđenju u Hagu opisao kako je preživeo streljanje snaga srpske vojske i policije kod Srebrenice.

Zaštićeni svedok PW112 jedan je od preživelih muškaraca iz Srebrenice koji su 11. jula 1995, nakon ulaska snaga Ratka Mladića u enklavu, kroz šumu pokušali da se probiju do Tuzle. On je na suđenju sedmorici oficira vojske i policije bosanskih Srba opisao kako je preživeo, 13. jula 1995, streljanje 15 Bošnjaka iz Srebrenice.

Nakon dva dana pešačenja, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 13. jula ujutro, na području Konjević polja, zarobili su ga pripadnici srpske policije u "tamnoplavim maskirnim uniformama".

Zatočen je na nekoliko mesta, u napuštenim kućama oko Konjević polja, da bi konačno bio odveden u jedno skladište, gde su zatočenike dočekali "pripadnici Vojske RS u maskirnim uniformama, postrojili ih i pretukli".

Kasnije istog dana, oko podneva, petnaestak zatočenika i svedok, prebačeni su autobusom do obale reke Jadar, postrojeni i streljani. PW112 je pogođen u kuk i pao je u reku, koja ga je odnela nizvodno, gde je uspeo da izađe na obalu i stigne do teritorije pod kontrolom Armije BiH.

Nakon što je na suđenju pročitan sažetak njegove izjave, svedok je na fotografijama koje su mu pokazane obeležio mesta gde je bio zarobljen i zatočen.

Potvrdio je da je, osim nekolicine zatočenika, prepoznao i barem dvojicu srpskih policajaca iz Bratunca, grada u kojem je živeo do aprila 1992.

Tada je prešao u Srebrenicu i pridružio se snagama Armije BiH, gde je ostao samo do januara 1993. Do jula 1995. svedok je radio u štabu Holandskog bataljona u Srebrenici, gde je, kako je rekao, obavljao fizičke poslove.

Svedok je potvrdio da je delove izjave iz avgusta 1995. dao "pod prisilom" ljudi u Tuzli, koji su, kako je rekao, prikupljali podatke o događajima u enklavi.

Izvesni Smajo Elezović mu je tada tražio i da izjavi kako je bio "izveden na streljanje u Karakaju", zbog čega se, tvrdi svedok, s njim sukobio i odbio to da učini.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.