Izvor: B92, 29.Okt.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedok o muslimanskim napadima

Hag -- Na suđenju Naseru Oriću pred Tribunalom, svedok optužbe opisao je napade muslimanskih snaga na više srpskih zaselaka.

Staniša Stevanović je posvedočio da su muslimanski vojnici 27. juna 1992. napali njegov zaseok Brađevina, spalili i opljačkali sve kuće. Kao pripadnik seoske straže, on se zatekao na položaju van sela odakle je posmatrao kako uniformisani Muslimani, praćeni civilima, ulaze u Brađevinu.

"Mnogo vojske je ušlo u selo. Ulazili bi u kuće, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izlazili i kuće bi gorele...Neke od vojnika sam prepoznao zato što su bili iz okolnih sela...Bilo je i civila, muškaraca i žena, oni su nosili hranu i lakše predmete iz kuća, a ostalo bi zapalili", rekao je svedok.

Stevanović je precizirao da su u napadu ubijena šestorica meštana, među kojima je bio i njegov rođak Stojan Stevanović. Tužilac Gramši di Facio predočio je Sudskom veću fotografiju unakaženog tela Stojana Stevanovića sa odsečenim polnim organom. Svedok je kazao i da je rođakovo telo natovario na kolica i preneo do 5 kilometara udaljenog asfaltnog puta odakle je prebačeno u Bajinu Baštu na obdukciju i sahranu.

Život u Brađevini i još dva srpska zaseoka, koja su Muslimani napali istog dana, posle toga nije bio moguć zato što je "sve izgorelo", a meštani se ni do danas nisu vratili svojim kućama, naveo je Stevanović. On je svedočio i o ataku muslimanskih snaga na pet srpskih zaselaka u okolini 21. juna 1992. koji je posmatrao sa stražarskog položaja iznad Brađevine.

Naser Orić, ratni komandant Armije BiH u Srebrenici, optužen je za uništavanje i pljačkanje najmanje 13 srpskih sela, smrt sedam Srba i zlostavljanje desetak pritvorenika u srebreničkoj policijskoj stanici 1992-93.

Suđenje Oriću nastavlja se 1. novembra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.