Izvor: Politika, 29.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedok jednog vremena

U decembru bi trebalo da održimo bar jedan veliki koncert u Beogradu, kao i manju turneju po Srbiji, kaže nekadašnji pevač grupe "Haustor"

Uz brojne predstave na jubilarnom 40. Bitefu, beogradska publika je proteklih dana mogla da prisustvuje i koncertima, performansima, nastupima di-džejeva. Gost ovogodišnjeg festivala je i jedna od najuticajnijih figura jugoslovenske novotalasne scene – Darko Rundek. Nekadašnji frontmen benda "Haustor" koji već 15 godina živi u Parizu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << gde je izgradio veoma uspešnu solo karijeru, sviraće večeras i sutra uveče sa kolegama Izabel i Đanijem Pervanom u "Bitef art kafeu".

Na pitanje otkud na Bitefu i kakva ga sećanja vezuju za ovaj teatarski festival, za "Politiku" kaže:

– Znam da su u istoriji svetskog teatra na Bitefu igrane mnoge značajne predstave. Nisam nikad gledao predstave na Bitefu. Zvali su me da budem neka vrsta počasnog gosta festivala i u prvi mah nisam mogao, jer je trebalo da imam neke koncerte u Zagrebu, međutim, to je odloženo i pristao sam da dođem. Doveo sam Izabelu i Đanija, da ne budem samo ja, i da usput isprobamo jednu varijantu trija koja je u nastanku i koji bi, u principu, trebalo da se bavi nečim što bismo mogli da nazovemo world jazzom, odnosno improvizovanom muzikom.

U martu prošle godine Rundek je sa svojim "Kargo orkestrom" održao odličan koncert u prepunom "Sava centru", a u decembru bi, kako kaže, trebalo ponovo da dođe u naš grad i održi bar jedan veliki koncert, kao i da sa "Kargo orkestrom" napravi manju turneju po Srbiji.

Pre nekoliko meseci, kada je objavljen njegov novi album "Mhm, o yaeah, a ha, da, da", to je bilo jedno od najprodavanijih izdanja u Srbiji. Na pitanje koliko mu je to bitno posle toliko godina karijere, Rundek odgovara:

– Meni je to relativno važno. Drago mi je da se dobro prodaje, ali mi je najvažnije da sam ja zadovoljan onim što sam napravio. Čini mi se da sam postigao neke ciljeve koje sam sebi postavio kada je u pitanju poslednji album. Naravno da mi je drago što je album našao put do publike jer, da nije, zabrinuo bih se!

O tome kako će u narednom periodu promovisati novi album, naš sagovornik priča:

– Sve je počelo njegovim predstavljanjem u Londonu, 12. i 13. maja. Ti koncerti su odlično prošli, a prave promocije u Francuskoj još uvek nije bilo. Tu smo imali dva nastupa, od kojih je jedan bio povodom Međunarodnog dana muzike na početku leta. Planiramo da napravimo pravi promotivni koncert u novembru u Parizu. U Berlinu smo imali jedan manji koncert, a očekuje nas još jedan. Što se tiče Hrvatske, promocija je počela na moru letos, a nastavićemo opet u novembru koncertima u Zagrebu, Osijeku, Varaždinu...

Na pitanje koliko mu incident posle prošlogodišnjeg "Birfesta", kada su ga napali u Ulici kneza Mihaila, danas budi neprijatna sećanja i da li mu to "ruži" sliku o Beogradu, Rundek ističe:

– Beograd ima viša lica. Neka su simpatičnija, a neka manje simpatična. Ja volim da gledam stvari sa lepše strane i pokušaću ubuduće da se u Beogradu držim mesta u kojima se vidi to lepše lice!

U proteklom periodu Rundekova filmska karijera bila je u velikom zamahu. Igrao je u slovenačkim, hrvatskim ostvarenjima, a naša publika je ovde nedavno mogla da vidi film "Pogled sa Ajfelovog tornja". O tome da li ga nešto novo očekuje na velikom platnu, Rundek priča:

– Sada je sve stalo. To je bila jedna kampanja od dve, tri godine kada sam bio dosta prisutan na filmu, ali sada se to izduvalo! Meni je to OK. Koliko sam se zaželeo filma, toliko ga je i bilo. Trenutno me niti zovu, niti ja imam želju da se pojavim na filmu.

Iako je zbog muzike zapostavio svoje osnovno zanimanje – režiju, kaže da nema planove u vezi sa pozorištem. Nije režirao već 15 godina i priznaje da mu to ne fali, jer stalno radi muziku za teatar, tako da je "koliko mu prija" na probama i u pozorištu. O tome šta ga sledeće očekuje, Rundek kaže:

– Radim na jednom projektu koji bi trebalo da se završi u junu sledeće godine. Toga se pribojavam i veliki mi je izazov, jer Radovan Marčić u pozorištu u Varaždinu sprema veliku cirkusku predstavu koja će se baviti Titom. Ja radim muziku za tu predstavu. To je veoma delikatna tema. Bio sam svedok tog vremena kao jedan od ljudi u masi, a Tito je bio, pre svega, simbol. Ovo je odlična prilika da sagledam to vreme sa distance. Takođe, pokušavam da razvijem ovaj trio i to me veoma raduje. Želeo bih da se trio bavi improvizacijama i da pokaže kako muzika nastaje. Meni je to veoma uzbudljivo, a nadam se da će biti i publici, s tim što "Kargo" i dalje jaše i ta "banda" još uvek funkcioniše. Pred nama je promocija albuma i sledećih godinu dana ćemo se posvetiti samo tome.

Jelena Koprivica

[objavljeno: 29.09.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.