Izvor: B92, 15.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedok hvali Milutinovića

Hag -- Života Ćosić opisao svoju ulogu i pomoć koju mu je Milan Milutinović pružio u premeštanju štetnih materija iz fabrika u Srbiji.

Drugog svedoka odbrane bivšeg predsednika Srbije na suđenju pred Haškim tribunalom Životu Ćosića NATO-bombardovanje je zateklo na mestu ministra za rudarstvo i energetiku u Vladi Srbije. On je danas na suđenju šestorici zvaničnika Jugoslavije opisao svoju ulogu u premeštanju štetnih materijala iz fabričkih postrojenja kod velikih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gradova i pomoć koju su mu u tome pružili Milutinović i Šainović.

Ćosić je kao primer naveo premeštanje hlorovodonične kiseline iz fabrike Prva iskra iz Bariča. U tom "đavolski teškom poslu" za pomoć se obratio Milutinoviću i Nikoli Šainoviću, tada potpredsedniku Savezne vlade, koji su mu "odmah izašli u susret".

Do kraja Ćosićevog kratkog glavnog iskaza ostalo je nejasno da li Milutinovićeva odbrana nastoji da dokaže da je tadašnji predsednik Srbije bio izopšten iz glavnih političkih krugova, pa se bavio marginalnim poslovima, ili da je, kako mu predsednička zakletva nalaže, "štitio živote svih građana Srbije".

Unakrsno ispitivanje je proteklo u tužiočevim nastojanjima da dokaže kako je Milutinović, osim redovnim zakonskim putem, o situaciji na terenu bio veoma dobro informisan i preko neformalnih kontakata s ministrima. Svedok je rekao da o tome nema nikakvih saznanja, ali je potvrdio da ga je on često, preskačući zakonom predviđenu formu, obaveštavao o razvoju situacije s premeštanjem opasnih materija. To je, kaže, smatrao svojom ljudskom i moralnom obavezom.

Svedok je više puta tokom iskaza naglašavao prijateljski odnos s Milutinovićem, rekavši da su se upoznali još početkom devedesetih godina i da to prijateljstvo i danas traje.

Ćosić nije štedeo lepe reči ni kada je govorio o drugooptuženom Šainoviću, nazvavši ga "sjajnim porodičnim čovekom i sjajnim privrednikom".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.