Izvor: B92, 22.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedok: Zloupotrebljeni učesnici

Hag -- Na suđenju u Hagu za zločine u Srebrenici, odbrana je tvrdila da su oni koji su odbili streljanje zarobljenika zloupotrebljeni.

Optuženi Drago Nikolić je bio "zlopotrebljen", a Vujadin Popović je "lažno optužen", tvrdila je odbrana u unakrsnom ispitivanju Srećka Aćimovića, bivšeg komandanta Drugog bataljona Zvorničke brigade, koji je u julu 1995. odbio da izvrši naređenje i učestvuje u streljanju zarobljenih po padu Srebrenice.

Svedočenjem Srećka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Aćimovića Tužilaštvo je dokazivalo navode optužnice o ulozi dva optužena u pogubljenju oko 500 muškaraca zarobljenih po padu Srebrenice.

Zarobljenici su 14. i 15. jula 1995. bili zatočeni u školi u selu Ročević, odakle su odvezeni do stratišta na obali Drine blizu Kozluka.

Advokat Zoran Živanović, zastupnik Vujadina Popovića, nekadašnjeg načelnika bezbednosti u Drinskom korpusu Vojske Republike Srpske, optužio je svedoka da ne govori istinu kada tvrdi da je iz komande Zvorničke brigade dobio naređenje da formira streljački vod za pogubljenje zarobljenih.

On je nastojao da svedokov iskaz o tome kako ga je Popović "primoravao" da izvrši to naređenje predstavi kao izmišljotinu, nastalu pod pritiskom Tužilaštva. Svedok je te tvrdnje odbacio, rekao da ga one ne zanimaju i ostao je pri svom iskazu.

Za razliku od Popovićeve odbrane, koja je svedoka nastojala da diskredituje optužbama za lažni iskaz, zastupnik Draga Nikolića, Stefan Burgon, se najpre opredelio da u svedoku nađe saveznika za ocenu da je bivši načelnik bezbednosti Zvorničke brigade bio samo pion u srebreničkoj operaciji, da bi mu kasnije takođe sugerisao da ne govori istinu i da njegove tvrdnje o naređenju za formiranje streljačkog voda nisu istinite.

Na sugestiju branioca da je Nikolić, bivši načelnik bezbednosti Zvorničke brigade, bio pod pritiskom kada ga je primoravao da izvrši naređenje o streljanju zarobljenika, svedok je rekao da je i Nikolić verovatno izvršavao nečije naređenje.

Na drugu sugestiju da je Nikolić tada bio "zloupotrebljen", Aćimović je uzvratio da je "zloputrebljen bio svako ko je u tome učestvovao".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.