Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Feb.2016, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedok: Staro sajmište bio ustaški, a ne Nedićev logor

U Višem sudu u Beogradu danas je nastavljen postupak pravne rehabilitacije predsednika Vlade Srbije tokom Drugog svetskog rata Milana Nedića na kome je svedok Žarko Vidović ocenio da je Staro sajmište bio ustaški, a ne Nedićev logor.

Vidović koji je u vreme rata bio u Savezu komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) u Sarajevu, naveo je da su ga ustaše uhapsile sa još oko 2.500 do 3.000 ljudi, i uputile ka logoru u Jasenovcu, ali su ih Š jedinice presrele, odabrale njih >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << oko 800 i transportovali ih za Zemun koji se nalazio na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

"U Zemunu nije bilo nikakvog uticaja Nedića, osim ako je bio u nekom dogovoru s Pavelićem, što je meni malo verovatno", rekao je Vidović na ročištu u Beogradu.

On je naveo da je kao član Pokreta narodnog spasa koji je ostao "odan Jugoslaviji" pomagao Srbima da iz Sarajeva odu u Srbiju vozovima.

"Mi smo tokom rata kupili Srbe u Sarajevu koliko je moguće da se spasu od ustaškog klanja. To nasilje nad Srbima bilo je toliko očigledno da je u spas Srba ustao komandant Nemačke u Sarajevu", rekao je svedok.

Kako je dodao, tadašnja stara jugoslovenska policija, koja će uskoro postati Nedićeva policija, te Srbe je prihvatala sa velikom pažnjom.

"Tetke moje supruge i moja supruga su mi pričale da su tokom čitavog rata bile smeštene u Banji Koviljači gde su imale besplatnu hranu i smeštaj", kazao je Vidović.

Prema njegovim rečima, nakon završetka rata, studenti su Vidoviću u Sarajevu pričali kako su se spasili zahvaljujući Nedićevoj Srbiji.

Nakon saslušavanja svedoka, zakazano je sledeće ročište za 14. mart, na kome će kao svedok biti saslušan tadašnji predstavnik Uprave iseljavanja Slovenaca Nikola Milovančev.

Praunuk Milana Nedića, Aleksandar kazao je novinarima da je današnji svedok dokazao da je najveća zabluda da je Nedić držao logor na Starom sajmištu.

"Porodica Nedić je danas odnela pobedu. Dokazano je da Milan Nedić nije imao veze sa progonom Jevreja", kazao je praunuk.

On je dodao i da će na jedno od ročišta doći i akademik Aleksandar Bjelić, potomak Jevreja koje je Nedić tokom rata spasao.

Ispred Višeg suda u Beogradu okupili su se predstavnici Komunističke partije, SUBNOR-a i nevladine organizacije "Žene u crnom" koji su protestovali protiv Nedićeve rehabilitacije.

Unuk nekadašnjeg predsednika bivše Jugoslavije Josipa Broza Tita ocenio je da je postupak rehabilitacije "diktiran sa strane" i da predstavlja sramotu za Srbiju.

Sa druge strane, bilo je i nekoliko mlađih osoba koje su nosili transparente "Spasavanje Srba nije zločin", a sve okupljene obezbeđivala je policija.

Tokom suđenja, oni koji su za rehabilitaciju i oni protiv, vikali su jedni drugima da su izdajice.

Advokat zastupnika rehabilitacije Zoran Živanović kazao je da je odustao od poziva svedoka iz Slovenije Uroša Šušteriča zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja i starosti, što ga onemogućava da dođe iz Slovenije.

Postupak rehabilitacije Milana Nedića počeo je 7. decembra 2015, sedam godina nakon što su zahtev za rehabilitaciju podneli Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i porodica Nedić.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Svedok govorio o Starom sajmištu

Izvor: Beta, 08.Feb.2016

U Višem sudu u Beogradu danas je nastavljen postupak pravne rehabilitacije predsednika Vlade Srbije tokom Drugog svetskog rata Milana Nedića na kome je svedok Žarko Vidović ocenio da je Staro sajmište bio ustaški, a ne Nedićev logor.Vidović koji je u vreme rata bio u Savezu komunističke omladine...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.