Izvor: B92, 12.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedok: Šešelj, propaganda i akcija

Hag -- Svedok optužbe Entoni Oberšal nastavio svedočenje na suđenju Vojislavu Šešelju pred Haškim tribunalom.

On je rekao da su tokom ratova u Hrvatskoj i BiH dobrovoljci Srpske radikalne stranke pretvarali u akciju njegovu propagandu. "Dobrovoljci ponavljaju ono što je Šešelj govorio: da je srpski narod žrtva, da mu prete drugi narodi i da tu pretnju treba ukloniti. Oni su Šešeljeve političke ideje i propagandu ksenofobičnog nacionalizma pretvarali u akciju", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Oberšal.

Lider radikala optužen je za progon, ubistva, mučenje, deportacije, prisilno premeštanje, okrutan tretman, pljačku i bezobzirno uništavanje naselja u Hrvatskoj i BiH, kao i za proterivanja Hrvata iz vojvođanskog sela Hrtkovci od 1991. do 1993. godine.

Prethodno je tužiteljka Kristina Dal u sudnici prikazala više izjava dobrovoljaca SRS-a pre i posle pada Vukovara u leto i jesen 1991.

Oberšal je kao posebno ilustrativnu izdvojio izjave 32-godišnje majke koja je kod kuće ostavila dvoje dece da bi se pridružila dobrovoljcima i oca koji je sa sobom poveo dva sina.

Oboje su kazali da su u istočnu Slavoniju krenuli da "brane Srbiju", što je u govoru dobrovoljcima u Beogradu pre upućivanja na front rekao i sam Šešelj.

"Oni, u suštini, kažu da su krenuli u dobrovoljce zbog onoga što su videli na televiziji... To pokazuje uticaj koji je televizija imala... Šešelj je imao značajan pristup i privilegovan položaj na televiziji za ponavljanje i širenje svojih poruka", kazao je svedok.

Šešelj je na prikazivanje svog govora dobrovoljcima uložio prigovor, tvrdeći da je tužiteljka Dal namerno izbacila deo u kojem on traži da se humano postupa za ženama, decom i zarobljenicima.

Oberšal je posvedočio i da je, nasuprot Šešeljevom stavu da sa neprijateljima nema kompromisa, njegov politički rival, s kojim je u početku delio nacionalističke stavove, Vuk Drašković, odmah po izbijanju rata promenio politiku i zauzeo antiratni stav.

"To nije bilo politički unosno jer je značajan deo javnosti bio za rat", napomenuo je svedok.

Oberšal je, na poziv Tužilaštva, analizirao oko 400 tekstova Šešeljevih govora i javnih nastupa koje je u 40 zbirki objavila Srpska radikalna stranka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.