Izvor: B92, 24.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedok: Propagandni rat

Hag -- NATO propaganda 1999. godine bila usmerena protiv političkog i vojnog vrha SRJ, tvrdi svedok odbrane Dragoljuba Ojdanića.

Bivši načelnik Službe za informisanje Generalštaba VJ Milivoje Novković je, svedočeći u odbranu generala Dragoljuba Ojdanića, rekao da u vreme NATO bombardovanja 1999. godine vojska nije imala interes da bilo šta skriva od javnosti.

Naprotiv, on i njegova služba su, kaže, činili sve da strani novinari, kojih je u Srbiji tada bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "oko 1.500", dobiju sve relevantne podatke o ratnim sukobima. NATO je, s druge strane, tvrdi Novković, vodio "nefer propagandnu kampanju" protiv SRJ.

Osnovni cilj propagandne kampanje NATO je, po svedoku, bilo "stvaranje nepovoljne slike" o srpskom državnom i vojnom rukovodstvu, kako bi se obezbedio alibi za napad na SRJ.

Između ostalog, strani mediji su, kaže, tendenciozno tvrdili da srpska strana vrši etničko čišćenje kosovskih Albanaca. Zato je informativna služba koju je svedok vodio od polovine aprila 1999. godine svakodnevno pripremala brošure sa informacijama o borbenim dejstvima koje su deljene domaćim i stranim novinarima.

Sve te brošure je odbrana predložila za usvajanje u dokaze, kao i publikaciju informativne službe VJ sa nizom fotografija o posledicama NATO bombardovanja.

Mada javno nije prezentovan njihov sadržaj, predsedavajući sudija je upozorio Ojdanićevog branioca da Veće ne želi da razmatra "proizvode medijske propagandne mašine" i upitao da li odbrana zahtevom za uvrštavanje takvih dokumenata u dokaze i sama vrši propagandu u sudnici.

Branilac je ubrzo okončao glavno ispitivanje a sudije će se o prihvatljivoti ovih dokumenata naknadno izjasniti.

"Ojdanić se protivio ratu"

Danas je u istom procesu svedočio i penzionisani viceadmiral Vojske Jugoslavije Vlado Noković koji tvrdi da se Dragoljub Ojdanić protivio ratu na Kosovu.

Svedočeći u odbranu generala Dragoljuba Ojdanića pred Haškim tribunalo, Noković negirao je i navod iz optužnice protiv Ojdanića da je od 1998. godine postojao plan za proterivanje Albanaca sa Kosova.

Ojdanić je optužen za ratne zločine nad kosovskim Albancima 1999, kada je on bio načelnik Generalštaba VJ. Viceadmiral Noković tada je bio pomoćnik generala Ojdanića za ratnu mornaricu i član Štaba vrhovne komande.

Noković je tokom svedočenja potvrdio da je Ojdanić u maju 1998. na kolegijumu načelnika GSS upozorio da je "rat najkraći i najbrži put da se izgubi Kosovo, zato što niko neće dozvoliti da to sami rešavamo".

Prema rečima svedoka, general Ojdanić je govorio da se problem Kosova ne može rešiti ratom, već samo politikom i diplomatijom. Ojdanić je upozoravao i da na uključivanje VJ u borbu protiv albanskog terorizma ne bi blagonaklono gledala ni medjunarodna zajednica.

"Kolegijum je tada ocenio i da borba protiv terorizma iziskuje mnogo veća materijalna sredstva nego što je VJ imala", kazao je viceadmiral Noković, dodajući da je general Ojdanić zbog toga ocenio da nisu u pravu oni koji misle da bi se "rat završio za dva dana".

Na pitanje Ojdanićevog branioca Tomislava Višnjića da li je kao član kolegijuma i kasnije Štaba vrhovne komande čuo za plan za proterivanje Albanaca sa Kosova, svedok Noković je odgovorio: "Nisam ni čuo, ni video takav plan".

Zajedno sa Ojdanićem, za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon Albanaca sa Kosova u prvoj polovini 1999. optuženi su tadašnji predsednik Srbije Milan Milutinović, potpredsednik Savezne vlade Nikola Šainović i generali Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.