Izvor: B92, 10.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedok: Ojdanić tražio kazne

Hag -- Dragoljub Ojdanić tražio kažnjavanje zločina paravojnih snaga nad Albancima na Kosovu, tvrdi svedok Branko Gajić.

Svedočeći u odbranu Dragoljuba Ojdanića, bivši obaveštajni oficir Vojske Jugoslavije (VJ) Branko Gajić izjavio je danas pred Haškim tribunalom da je Ojdanić u maju 1999. tražio da budu kažnjeni zločini paravojnih snaga nad Albancima na Kosovu, o kojima je izvestio i predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića.

Tadašnji načelnik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Generalštaba VJ, Ojdanić je optužen za zločine nad kosovskim Albancima u prvoj polovini 1999. Gajić, tada pomoćnik načelnika Uprave VJ za bezbednost, posvedočio je da je bio prisutan kada je Ojdanić 13. maja 1999, odmah pošto je obavešten o zločinima na Kosovu, telefonom pozvao Miloševića, preneo mu ta saznanja i tražio sastanak.

Tadašnji načelnik Uprave za bezbednost, general Geza Farkaš, i komandant Treće armije, general Nebojša Pavković, prethodno su Ojdanića izvestili da na Kosovu "ima pljačke, silovanja, zločina, dosta krađa" i da su vinovnici pripadnici paravojnih formacija, rekao je Gajić.

Prema njegovim rečima, Ojdanić je više puta naređivao da se sve paravojne snage oteraju sa Kosova. Svedok je precizirao da su, po saznanjima organa bezbednosti VJ, na Kosovu delovali paravojska Željka Ražnatovića Arkana, zatim "Škorpioni" Slobodana Medića Boce i "Vukovi sa Drine".

"Oni su svi bili vezani za MUP Srbije i nosili su uniforme Specijalne antiterorističke jedinice", naznačio je svedok, dodajući da je bilo podataka i o nedelima pripadnika operativno-poternih grupa MUP Srbije.

"Na sastanku 16. maja, kojem smo prisustvovali generali Farkaš, Pavković, Aleksandar Vasiljević i ja, general Ojdanić je rekao da svaki slučaj ratnih zločina treba hitno istražiti i uhapsiti počinioce. Kazao je da se ratni zločin ne sme nikome oprostiti", rekao je general Gajić.

Tokom istog sastanka, general Pavković je, pokazujući dokumentaciju o zločinima, naglasio da je vođa Škorpiona Slobodan Medić Boca preneo jednom od oficira VJ da je "na Kosovu zato što ga je pozvao Rođa da se angažuje na najsloženijim zadacima".

Rođa je nadimak tadašnjeg načelnika Resora javne bezbednosti MUP Srbije generala Vlastimira Đorđevića, koji je pred Haškim tribunalom takođe optužen za ratne zločine na Kosovu.

General Gajić ispričao je i da su 17. maja 1999. generali Ojdanić, Vasiljević, Farkaš, Pavković preneli saznanja o zločinima predsedniku SRJ Miloševiću, potpredsedniku Savezne vlade Nikoli Šainoviću i načelniku Službe državne bezbednosti Radetu Markoviću.

"General Vasiljević je izneo naša saznanja o Škorpionima, grupi Pauk, Vukovima s Drine i operativno-poternim grupama i rekao da ima zločina. Pavković je ponovio ono što je rekao nama i predložio da se formira državna komisija...Šainović ga je podržao, rekavši da bi to bilo dobro...Međutim, razišli smo se, a da to nije razmatrano", ispričao je general Gajić.

On je naglasio da pokušaj načelnika Uprave za bezbednost VJ da o toj temi sutradan održi sastanak sa vrhom SDB nije uspeo "zbog opstrukcije SDB".

General Gajić izjavio je i da je odmah potom sa generalom Vasiljevićem obišao Kosovo i saznao da su organi bezbednosti VJ pokrenuli krivični postupak zbog ratnih zločina u više od 40 slučajeva, ali da o tome nisu obaveštavali pretpostavljene.

"Kad smo se vratili, o tome smo podneli izveštaj generalu Farkašu, a on ga predao generalu Ojdaniću koji je rekao da će ga proslediti predsedniku Miloševiću. Taj izveštaj je, u međuvremenu, nestao", rekao je Gajić.

Zajedno sa generalom Ojdanićem, za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon Albanaca sa Kosova 1999., optuženi su tadašnji predsednik Srbije Milan Milutinović, Nikola Ssainović i generali Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.