Izvor: B92, 22.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedok: "Naredbe davao Mile Mrkšić"

Beograd -- U nastavku suđenja optuženima za ratni zločin na Ovčari kod Vukovara, govorilo se o evakuaciji vukovarske bolnice.

U petak je pred Posebnim odeljenjem Specijalnog suda u procesu za ratni zločin počinjen na poljoprovrednom dobru Ovčara kod Vukovara, svedočio bivši komandant Drugog bataljona vojne policije Gardijske brigade Radoje Paunović. On je rekao da je od načelnika štaba, Miodraga Panića, dobio zadatak da obezbedi bolnicu, tokom evakuacije koja je trajala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od 19. do 24. novembra 1991.

On je objasnio da je sve naredbe mogao da izda jedino komandant Gardijske brigade Mile Mrkšić, ali da su postojali različiti načini prenošenja tih komandi. Organi bezbednosti nisu mogli da izdaju naređenja, već samo da daju stručne predloge komandantu brigade, naveo je Paunović.

Svedok nije mogao da kaže ko je na terenu organizovao evakuaciju i selekciju zarobljenika, dodavši da su tu bili prisutni "neki bezbednjaci", kao i načelnik štaba bezbednosti Veselin Šljivančanin i njegov zamenik koji nisu u tome lično učestvovali. "Komandant Mrkšić je naredio da se patrolama obezbede autobusi, ali nije precizirao gde će da idu", napomenuo je Paunović.

Govoreći o tim detaljima, on je rekao da su u svakom autobusu bila po dva vojna policajca, kao i neko od starešina, zadužen da bude 'vođa puta', a ljudi iz njegove nadležnosti imali su zadatak samo da doprate zarobljenike do kasarne.

Po povratku u bolnicu, niko od njih nije spomenuo da je išao u Ovčaru, naglasio je Paunović. Ističući da je o događaju na Ovčari čuo tek posle tri ili četiri godine, on je potvrdio navode iz istrage, da su evakuaciju bolnice ometali neki ljudi, verovatno meštani, koji "nisu bili iz formacijskog sastava JNA", ali ni teritorijalci.

Vojska je te ljude zvala "manekeni četnici", i oni su se u manjim grupicama "vrzmali" oko bolnice u nameri da udju u zgradu kako bi, navodno, pronašli nekog poznatog, rekao je Paunović.

Zamenik tužioca Dušan Knežević predložio je danas da se ponovi veštačenje o tome da li je jedan od okrivljenih, Vujo Zlatar, bio zdravstveno sposoban u momentu događaja koji mu se stavljaju na teret, a o ovom kao i o još nekim predlozima obrane, sudsko veće izjasniće se naknadno. Odbrana Vuje Zlatara predložila je i da se obavi psihijatrijsko veštačenje svedoka saradnika, jer, kako je rečeno, tokom suđenja pojavili su se ozbiljni dokazi koji kompromituju njegov iskaz.

Suđenje 16-orici pripadnika Teritorijalne odbrane Vukovara optuženih za ubistvo na Ovčari nastavlja se sutra u 9.30, pred sudskim većem koje pored Krstajića čine i sudije Vinka Beraha i Gordana Božinović-Petrović.

Prema optužnici od 4. decembra 2003, komandant TO Miroljub Vujović i njegov zamenik Stanko Vujanović organizovali su i naredili ubistvo i mučenje 192 pripadnika hrvatskih oružanih formacija koji su položili oružje pripadnicima JNA. U streljanju ratnih zarobljenika izmedju 19. i 20. novembra 1991. godine na Ovčari, prema optužnici, učestvovali su Jovica Perić, Ivan Atanasijević, Milan Vojnović i Predrag Madžarac. Na osnovu dodatne optužnice podignute 24. maja prošle godine, od 29. jula za taj zločin sudi se i Milanu Lančužaninu, Marku Ljuboji, Predragu Milojeviću, Vuji Zlataru, Goranu Mugoši, Djordju Šošiću, Miroslavu Djankoviću, Slobodanu Katiću, Nadi Kalabi, Milanu Buliću i Predragu Dragoviću. Svi optuženi negirali su učešće u zločinu, a Buliću je 15. marta, zbog psihičkih problema počeo zaseban sudski postupak.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.