Izvor: B92, 18.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedok: Bez sile

Hag -- Obrad Stevanović negirao je u nastavku suđenja Slobodanu Miloševiću navod optužnice da je policija primenjivala brutalnu silu nad Albancima.

Nekadašnji predsednik SRJ i Srbije pročitao je svedoku odbrane izvod iz ranijeg svedočenja Pedija Ešdauna, da ne opovrgava da je OVK bila "teroristička organizacija", ali da to nije bilo opravdanje za "nesrazmernu upotrebu brutalne sile" snaga pod kontrolom predsednika SRJ protiv albanskog stanovništva.

"Slažem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se apsolutno da je OVK teroristička organizacija i izražavam žaljenje prema svim žrtvama. Ali, nikako se ne mogu složiti da je policija upotrebljavala brutalnu i neproporcionalnu silu. To ne znači da nije bilo takvih pojedinačnih slučajeva", rekao je Obradović.

Tokom svedočenja Stevanovića, Milošević je u dokazni materijal ponudio više naređenja komandanta štaba policije na Kosovu, Sretena Lukića, i drugih policijskih zapovednika, iz doba rata u pokrajini 1998, kojima se nalaže zaštita civila, sprečavanje zločina i pljačke, suzbijanje paravojnih formacija i poštovanje međunarodnih konvencija.

Stevanović je posvedočio i da je policija svoje akcije strogo usmeravala na teroriste i činila sve da izbegne stradanje civila koje je OVK koristila kao štit. On je predočio i dokumente MUP-a Srbije u kojima je evidentirano da je u prvim danima NATO bombardovanja u proleće 1999. Kosovo napustilo oko 17.000 Albanaca. Na pitanje Miloševića zbog čega su to učinili, odgovorio je: "Nama iz policije bilo je opšte poznato da se trend napuštanja sela naglo povećao posle početka agresije."

Na pitanje Miloševića da li su "vojska i policija na Kosovu delovale zakonito i profesionalno", svedok je odgovorio da je "policija načelno postupala zakonito, ali da su postojali izolovani slučajevi pojedinaca koji nisu delovali zakonito."

On je, na sugestiju optuženog, naglasio da mu "nije poznato" da je iko izdao ili sproveo nezakonito naređenje ili "planirao, podsticao ili tolerisao nezakonita dela", a da su svi koji su prekršili zakon bili podvrgnuti krivičnom postupku.

Predsedavajući sudija Patrik Robinson više puta je upozorio Miloševića da se posveti pobijanju konkretnih navoda optužnice, jer "uopšteno svedočenje" nije od pomoći sudskom veću. "Ovde ne govorimo o opštoj situaciji. Ovo je suđenje i vi ste optuženi za konkretna dela. Ovako gubimo vreme", kazao je sudija.

"Ja verovatno nisam dovoljno pametan kad ne vidim za koje sam ja lično konkretno dela optužen, pa sad treba da dokažem da ih nisam počinio", uzvratio je Milošević. On je ponovio da svi navodi optužnice nisu zasnovani na dokazima i da se optužnicom "delovanje države u samoodbrani od terorizma proglašava za zajednički zločinački poduhvat".

Milošević je optužen za organizovani progon oko 800.000 kosovskih Albanaca, kao i za zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj i genocid u BiH.

General Stevanović svedočenje će nastaviti sutra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.