Izvor: B92, 02.Sep.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedok B-1505: JNA premestila 4.000 Muslimana kod Višegrada

Hag -- Zaštićeni svedok optužbe B-1505 tvrdio je u utorak, u nastavku iskaza na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim tribunalom, da je JNA sprovodila organizovano premeštanje muslimanskog stanovništva u Višegradu, u proleće i leto 1992. Svedok, koji je tada bio lokalni zvaničnik Stranke demokratske akcije, ispričao je da je bio prisutan kada je jedinica Užičkog korpusa JNA, po naređenju tadašnjeg komandanta, pukovnika Dragoljuba Ojdanića, sprovela oko 4.000 muslimanskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << civila iz sela Bršljanica do fudbalskog stadiona u Višegradu. Na početku svedočenja, prošlog petka, B-1505 je rekao da je bio očevidac kada su oficiri JNA u kasarni kod Višegrada, dan ranije, planirali operaciju "čišćenja" tog kraja, a da mu je Ojdanić obećao da će zaštiti civile.

Po njegovim rečima, komandant grada, potpukovnik Jovanović je civilima na stadionu precizno naveo u koja sela mogu da idu, jer im nije bilo dozvoljeno da se vrate svojim kućama. "Upozorio je da će, ako iz neke kuće bude pucano na vojsku, srušiti kuću i da će, ako neki vojnik bude ranjen, sravniti celo selo sa zemljom", kazao je B-1505, dodajući da je Jovanović napomenuo da su pod njegovom komandom i "Beli orlovi".

Na početku unakrsnog ispitivanja, Milošević je rekao da B-1505 "laže" kada JNA optužuje za etničko čišćenje. On je tvrdio da su Muslimani "dobrovoljno napuštali" Višegrad i da ih "niko nije proterivao". Svedok je uzvratio da je "u prvo vreme" muslimansko stanovništvo bilo otvoreno proterivano, a da je kasnije grad potpuno zatvoren i da niko nije mogao da izađe, iako su svi to želeli. "Trebao vam je jako uticajan čovek da vas izvede iz grada, ali niko dobrovoljno nije išao. Ljudi su davali velike novce da izađu zato što ih vlast nije štitila, a život im nije vredio ni pfeniga. Svako je tada mogao da ubije Bošnjaka, a da ne odgovara", kazao je B-1505. Optuženi je sugerisao da su oficiri JNA upotrebljavali izraz "čisto područje" u smislu da je određena oblast bezbedna i da u njoj nema naoružanih formacija.

"Vi tvrdite da je armija sprovodila etničko čišćenje?", pitao je Milošević. "Tvrdim da su ljudi, kad bi armija došla, napuštali područje. Ko bi ostao, izgubio bi život", uzvratio je B-1505, dodajući da nikada nije rekao da je JNA sprovodila etničko čišćenje. Na pitanje da li je JNA zaštitila muslimansko stanovništvo iz okoline Bršljanice, kao što mu je obećao pukovnik Ojdanić, svedok je odgovorio: "U tom trenutku, jeste".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.