Izvor: B92, 05.Jun.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedok B-024: Iza Ražnatovića stajala zvanična politika Srbije

Hag -- U nastavku sudjenja Slobodanu Miloševiću u Haškom tribunalu, zaštićeni svedok optužbe B-024 rekao je da je iza akcija Željka Ražnatovića Arkana u Zvorniku, početkom aprila 1992, stajala zvanična politika Srbije. Dok ga je Milošević unakrsno ispitivao, svedok, koji je u to vreme bio komandir stanice policije u srpskoj opštini Zvornik, precizirao je da je Ražnatović, pre napada na grad 8. aprila, u obližnji Karakaj stigao u policijskom automobilu "golf".

"Registarski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << broj na vozilu počinjao je brojem 9, a ja sam, kao policajac, znao da to znači da 'golf' pripada Saveznom SUP-u. Prošao je i kroz policijske punktove na mostu preko Drine. Tako sam stekao utisak da iza Ražnatovića stoji zvanična srpska politika", objasnio je B-024.

Na pitanje Miloševića da li je imao drugih saznanja o tome, osim utiska, on je odgovorio da je Ražnatoviću bila poklanjana velika pažnja medija, ali da zvaničnih podataka o tome da ga podržavaju vlasti Srbije nije imao.

Dodao je da je pripadnik Službe državne bezbednosti Srbije Radoslav Kostić, s kojim se tada često susretao, o Ražnatoviću govorio sve najgore. Svedok je, međutim, kazao da su lokalne vlasti u Zvorniku sa Ražnatovićem stupile u kontakt po nalogu i posredstvom Kostića. Po Kostiću, koji je poginuo 1994. u okolini Velike Kladuše, kasnije je nazvana baza Jedinice za specijalne operacije SDB Srbije u Kuli.

Milošević je tvrdio da su zvanični organi Srbije insistirali na tome da sve naoružane formacije moraju biti u sastavu JNA, a svedok je potvrdio da je to znao iz medija. B-024 je rekao da je Ražnatović naredio napad na Zvornik, iako prethodno članovi srpskog kriznog štaba nisu imali nameru da grad vojno zauzmu, već su pregovarali sa muslimanskim vlastima o kompromisu.

Osvrćući se na tvrdnju svedoka da je general Vojske Republike Srpske Subotić bio zadužen od vlade na Palama da 1995. godine ukloni masovne grobnice iz okoline Zvornika, Milošević je pitao da li ima saznanja o postojanju grobnica. "Neke su pronađene, kako su pisali mediji, očito da su postojale. Do 20. aprila, do kada sam ja bio komandir policije i član kriznog štaba, odgovorno tvrdim da nije bilo masovnih grobnica. Za kasnije nemam ličnih saznanja, ali znam iz medija da su postojale", odgovorio je B-024.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.