Izvor: B92, 18.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedok: Akcijom komandovao Domazet

Zagreb -- Franjo Feldi je izjavio da je vojnom akcijom Medački džep komandovao admiral Davor Domazet.

On je, u nastavku suđenja Rahimu Ademiju i Mirku Norcu, rekao da je Domazet komandovao akcijom, prema ovlašćenju tadašnjeg komandanta Glavnog štaba oružanih snaga Janka Bobetka. Feldi je u vreme akcije Medački džep bio vršilac dužnosti pomoćnika komandanta Glavnog štaba za borbeni sektor, a informaciju o stvarnom komandantu akcije dobio je, kako kaže, od samog Bobetka, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji je Domazeta i poslao u Gospić.

Rekao je da mu je poznato da je Domazet u to vreme imao direktnu vezu s Bobetkom za vreme akcije, a što nije bio slučaj s optuženima Ademijem i Norcem.

"Po nekakvoj vojničkoj logici, meni se Domazet morao javiti da ide na izvršenje zadatka prema komandi Bobetka, ali on to nije učinio", rekao je svedok i dodao da je admiral Domazet imao komandu i nad Sektorom 1.

Ta njegova izjava u suprotnosti je sa tvrdnjama tužilaštva, koje navodi da je za taj sektor bio odgovoran Norac, što on sve vreme negira.

Admiral Davor Domazet je u ranijem svedočenju rekao da nisu tačne tvrdnje da je on komandovao akcijom i da je postojala paralelna linija komandovanja.

Svedok Feldi rekao je i da je Bobetko akciju Medački džep, koja je sprovedena u septembru 1993. godine, pripremio zajedno s generalima Norcem, Ademijem i bivšim komandantom specijalne policije MUP-a Mladenom Markačem.

Potvrdio je da on nije lično učestvovao u akciji, a u svakodnevnim kontaktima s Bobetkom saznao je da je cilj akcije bio da se linija ratišta odbaci što dalje od Gospića.

"Sama akcija izvršena je vojnički izvanredno, efikasno i profesionalno, a Gospić je već sutra osećao sigurnost jer je neprijatelj bio odbačen", rekao je on.

Feldi se seća da je general Petar Stipetić već 15. septembra upućen na područje Medačkog džepa, gde je potpisao povlačenje,

ali tvrdi da nije znao ni za kakvu naredbu ili sporazum o povlačenju.

Od Markača je, kako je ispričao, telefonom saznao da vojnici Hrvatske vojske pucaju po celom gradu i zgradi komande, ocenjujući da je to bio revolt izneverenih vojnika na "sramno povlačenje" koje vojna policija nije ni pripremila ni kontrolisala.

Svedok je rekao da Ademi i Norac, suprotno navodima optužnice, nisu imali pravo da komanduju vojnoj policiji, odnosno da je to mogao samo tadašnji komandant Uprave vojne policije Mate Laušić.

Svedok Feldi je na kraju svedočenja rekao da se protiv generala Ademija nakon akcije nije vodio nikakav vojno-disciplinski postupak, kao što su to rekli neki raniji svedoci, i da on nije bio penzionisan već stavljen na raspolaganje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.