Izvor: B92, 13.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedočio britanski novinar

Hag -- Na suđenju za zločine na Kosovu svedočilo se o ubistvu oko 100 albanskih muškaraca u selu Mala Kruša.

Britanski novinar Džon Svini je 1999. o tom zločinu snimio dva dokumentarna filma - "Svedok ubistva" i "Prvoosumnjičeni", koji su prikazani na britanskoj televiziji Kanal 4. Prema optužnici, lokalni srpski policajci su 26. marta 1999. u staju u Maloj Kruši zatvorili više od 100 albanskih muškaraca i zatim na njih otvorili vatru iz automatskog oružja. Potom su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << staju zapalili.

Svini je svedočio na suđenju šestorici optuženih pred Haškim tribunalom.

Svini je izjavio da je za događaje u Maloj Kruši prvi put čuo od kosovskih Albanaca izbeglih u Albaniju i da je, pošavši tragom njihove priče, utvrdio da ima i preživelih posle zločina.

Kada je NATO ušao na Kosovo, Svini je, kako je rekao, sa ekipom došao u Malu Krušu, ali je na mestu gde je bila staja u kojoj su albanski muškarci ubijeni naišao samo na krater, a nije bilo ni leševa.

U filmovima - iz kojih su tužioci u sudnici prikazali nekoliko inserata - Svini je spekulisao da su tela bačena u reku Beli Drim.

On je posvedočio da je u srpskim kućama u selu pronašao spiskove naoružanih rezervista, na kojima je pronašao imena onih koji su, po iskazima albanskih žena i preživelih muškaraca, počinili zločin. Na jednom od inserata iz filma "Prvoosumnjičeni", Svini čita imena sa spiska i konstatuje da su ti ljudi "sada osumnjičeni" za težak zločin.

Tužiteljka Kristina Miler potvrdila je da su ti spiskovi u posedu Tužilaštva i da će biti priloženi u dokazni materijal.

Na kraju iskaza, predsedavajući sudija Ijen Bonomi pitao je Svinija "šta u filmovima pomaže sudskom veću da utvrdi šta se u Maloj Kruši dogodilo i ko je odgovoran".

Svedok je odgovorio da su "albanske žene i preživeli identifikovali neke od počinilaca" i da se on, dok je pravio film, "trudio da bude nepristrasan".

Na suđenju Milutinoviću i ostalima su već svedočila dvojica svedoka koji su preživeli.

Zajedno sa Milutinovićem, optuženi su i Nikola Šainović i generali Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić.

Suđenje će biti nastavljeno u ponedeljak, 16. septembra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.