Izvor: B92, 23.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedoci o silovanjima u Višegradu

Sarajevo -- Dve zaštićene svedokinje tužilaštva BiH govorile su o silovanjima i mučenjima žena u Višegradu na suđenju u Sarajevu.

Zaštićene svedokinje C i D su do sredine 1992. godine živele u Višegradu. U proleće i leto te godine, tvrde one, doživele su niz zlostavljanja: prognane su iz grada u kojem su živele, izgubile su bliske članove porodica, bile su silovane. Opisujući događaje koje su proživele ili im bile svedoci, obe su pominjale ime Milana Lukića, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << haškog optuženika, i prepoznale optuženog Željka Leleka.

Pred Sudom BiH Željko Lelek se tereti da je početkom maja 1992. godine, u grupi sa Milanom Lukićem, učestvovao u nizu zločina počinjenih u Višegradu, među kojima su ubistva, progoni, prisilni nestanci, protivzakonito zatvaranje, mučenje, premlaćivanje, prisilno preseljavanje, silovanje i drugi oblici seksualnog nasilja.

Iako su obe svedokinje spominjale Milana Lukića, nijedna nije sa sigurnošću mogla reći da je videla Leleka s njim u trenucima počinjenja zločina, prenosi internet publikacija BIRN.

Lelek je, prema navodima optužnice, polovinom juna 1992. godine prisilio zaštićenu svedokinju C "da ga miluje po genitalijama, preteći joj i psujući tursku majku, a zatim je naterao da njegov spolni organ uzme u ruku i da ga miluje, pri čemu ju je šamarao i tukao".

"Prvo sam odbila to da uradim, ali sam na kraju, pod prisilom, to uradila", rekla je svedokinja C.

Ona je ispričala i da je tada bila ostala sama u porodičnoj kući u Višegradu, nakon što su srpske snage proterale sve stanovništvo.

"Dva i po mjeseca sam tako ostala. Nema gdje me nisu vodali po Višegradu, maltretirali me, silovali, tukli... Nema šta nisam proživjela", rekla je svedokinja C, koja je u sudnici prepoznala Željka Leleka, pokazujući na njega rukom.

Prepoznala ga je i svedokinja D, koja tvrdi da ju je on, pored ostalih, lično silovao dok je bila zatočena u logoru za žene "Vilina vlas".

Prema navodima optužnice, svedokinja D je bila u junu 1992. godine zatvorena u banji "Vilina vlas", u sobi zajedno s tri žene.

Optuženi Lelek je došao u sobu i silovao je. U optužnici je takođe opisano da je svedokinja D za vreme zatočenja fizički zlostavljana i to tako što su joj vojnici gasili cigarete po telu, sekli je nožem po telu i u predelu polnog organa.

"Imali su neki kukasti nož. Njime su mi sjekli usne. Jedan mi je odsjekao bradavice. Čupali su me kao da drvo tešu", rekla je svedokinja D.

Takođe je ispričala da ju je iz kuće u Višegradu u "Vilinu vlas" doveo lično Milan Lukić, a da je Željka Leleka prvi put videla dan nakon dovođenja, kada ju je i silovao.

"Desilo mi se sve ono najgore, samo je to i ružno pričati u javnosti", rekla je svedokinja D.

Prema njenom kazivanju, u "Vilinoj vlasi" je provela "deset do petnaest dana", nakon čega joj je jedan "komšija" pomogao da izađe iz logora.

Radmila Radisavljević, braniteljica Željka Leleka, u toku unakrsnog ispitivanja insistirala je da svedokinja kaže sudu ko je bio komšija koji ju je spasio ili koje je nacionalnosti bio, što je ona odbila. Sudsko vijeće nije insistiralo na ovom odgovoru.

"Vilina vlas", gde je bila zatočena svedokinja D, jedno je od mesta gde su u Istočnoj Bosni 1992. godine zatvarane žene i seksualno zlostavljane. Željko Lelek je za sada jedina osoba protiv koje je podignuta optužnica za ratne zločine pred sudom BiH za zločine počinjene u toj nekadašnjoj banji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.