Svedočenje o poljima smrti OVK

Izvor: RTS, 09.Sep.2012, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedočenje o poljima smrti OVK

Bivši pripadnik OVK spreman da, kao zaštićeni svedok, govori o trgovini ljudskim organima na Kosovu i na severu Albanije, izjavio za AFP tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević. U ponedeljak u 21 čas na RTS-u biće emitovana specijalna emisija o ovom slučaju.

Tužilac za ratne zločine Republike Srbije Vladimir Vukčević izjavio je da Tužilaštvo ima zaštićenog svedoka o ilegalnoj trgovini organima ratnih zarobljenika na Kosovu, krajem devedesetih godina, koja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je sprovedena na severu Albanije.

Radio-televizija Srbije emitovaće specijalnu emisiju o ovom slučaju, gde će prikazati ekskluzivni video materijal.

Emisija je na programu u ponedeljak od 21 čas.

U izjavi za agenciju AFP, Vukčević je rekao da je svedok ispričao detalje o medicinskoj proceduri vađenja organa Srba, koji su oteti tokom sukoba na Kosovu 1998. i 1999. godine.

Svedok je bivši je pripadnik OVK i nalazi se pod strogim merama obezbeđenja srpske policije.

"On opisuje vađenje srca srpskog zatvorenika u mestu u blizini Kukeša (severna Albanija) krajem devedesetih", rekao je tužilac.

"Srce je potom prodato na crnom tržištu i svedok opisuje proceduru i detalje", rekao je Vukčević i dodao da je svedok govorio i o transportu organa do aerodroma Rinas kod Tirane, u kojem je lično učestvovao.

Vukčević je rekao da je Tužilaštvo za ratne zločine istraživalo i proveravalo izjave svedoka već više od godinu dana. "Smatramo da su informacije koje je dao svedok proverene", rekao je Vukčević.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić za RTS kaže da su iskazi svedoka veoma pomogli da se u istrazi o trgovini organima sklopi jasna slika.

"On je bio jako precizan, ono što govorimo sada je pola odsto onoga što je on rekao i mislim da je jako važno za dalju istragu svih relevantnih međunarodnih institucija i tužilaštva koja rade na ovim predmetima, da jednostavno dođemo do istine o tome šta se dešavalo tih nesrećnih 90-ih godina", rekao je Vekarić.

Nekoliko tužilaštava učestvuje u ovom procesu, uključujući i prvog čoveka istražnog tima Evropske unije Klinta Vilijamsona. Međutim, nema detalja o iskazu koji u srpskom tužilaštvu opisuju kao "šokantan".

"Naša saznanja su veoma jasna, mi smo dokazali da se tako nešto dešavalo u to vreme, a znamo da je to bila karika koja nedostaje i u izveštajima međunarodnih subjekata", rekao je Bruno Vekarić.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević je AFP-u rekao da će iskaz novog svedoka pomoći šefu istražnog tima Euleksa Džonu Klintu Vilijamsonu u istrazi koja je u toku.

Tužilaštvo smatra da je najmanje 300 ratnih zatvorenika, Srba, bilo prebačeno sa Kosova u Albaniju do kraja konflikta.

Prve tvrdnje o trgovini ljudskim organima iznela je u javnost bivša tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte u knjizi „Lov: Ja i ratni zločinci" (april 2008. godine).

U knjizi Del Ponteova piše da je 1999. godine saznala od novinara da je oko 300 Srba i drugih nealbanaca bilo oteto i transportovano u Albaniju gde su im vađeni organi, a kao mesto zločina označila je žuto okrečenu kuću u naselju Burel.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine, ali i međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč zatražili su potom od Albanije da pokrene istragu o navodima o trgovini organima otetih Srba.

Naredne, 2009. godine članu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Diku Martiju poverena je istraga o trgovini ljudskim organima u Albaniji i na Kosovu tokom 1999. godine, a Srpsko tužilaštvo za ratne zločine identifikovalo deset mogućih egzekutora i neke od žrtava.

Prema Martijevom izveštaju, koji je predstavljen Savetu Evrope 12. decembra 2010. godine, jedan od organizatora otimanja ljudi i trgovine ljudskim organima bio je i Hašim Tači i tzv. Drenička grupa OVK.

Krajem avgusta 2011. godine američki diplomata Džon Klint Vilijamson imenovan je za glavnog tužioca specijalnog istražnog tima Euleksa o trgovini organima.

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine je pre deset dana objavilo da raspolaže novim dokazima o trgovini ljudskim organima na Kosmetu i u Albaniji, kao i da su slučajevi "žuta kuća" i "Medikus" povezani.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.