Svedočenje o logoru Kerestinec

Izvor: B92, 04.Jul.2012, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedočenje o logoru Kerestinec

Zagreb -- U nastavku suđenja za mučenje srskih civila u logoru Kerestinec kod Zagreba 1991. i 1992. je svedočila Nada Grab, koja je pobacila tokom boravka u zatvoru.

Njen muž Ljuban potvrdio je da je tri puta prebijen.

Bračni par Grab je u iskazu u Zupanijskom sudu opisao da su ih u maju 1992. hrvatski vojnici, zajedno s majkom svedokinje, uhapsili kod mesta Sunja na Baniji, dok su brali kukuruz.

Majku svedokinje pustili su nakon sedam dana, a njih su držali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mesec dana. Nada Grab izjavila je da je nisu prebijali, ali joj je jedne noći prišao stražar po imenu Robert s nožem u ruci i drmao joj krevet. Ne seća se da li je pobacila pre ili nakon tog događaja, ističući da nema medicinsku dokumentaciju kojom bi to dokazala jer joj je uzeo navedeni stražar.

Ona je rekla i da su je za vreme dok je bila zatvorena stalno ispitivali o mužu za koga su tvrdili da je četnik. Ljuban Grab je rekao da se leči zbog psihičkih problema, pa ne može svedočiti o događajima u Kerestincu, zbog čega je sudija Marijan Garac pročitao njegov iskaz iz istrage u kome je naveo da su ga dva-tri puta prebile nepoznate osobe.

Svedok je odbacio tvrdnju Stjepana Klarića koji je komandovao logorom da je bio komandir u vojsci Republike Srpske, da je uhapšen u krađi kukuruza i da je tom prilikom imao pušku. Klarić je rekao da je Ljuban Grab bio komandir neprijateljske vojske i da nije civilna žrtva, a za Nadu je kazao da nije mogla pobaciti jer nije ni bila trudna.

"Trudna je bila njena majka, pa je zato i puštena nakon sedam dana", rekao je Klarić.

Suđenje bivšem komandantu logora Klariću i njemu potčinjenim vojnicima Draženu Pavloviću, Viktoru Ivančinu, Željku Živecu i Goranu Štrukelju nastavlja se sutra saslušanjem novih svedoka. Klarić i ostali se terete za psihička i fizička maltretiranja i mučenja zarobljenika, ali i srpskih civila uhapšenih u okolini Zagreba i Siska, ukupno 34 žrtve, od decembra 1991. do maja 1992.

Kako se ističe u optužnici, u Kerestincu su zatvorenici prebijani, mučeni elektrošokovima, ali i prisiljavani na skidanje, oralni seks i masturbaciju.

Seksualnom mučenju bilo je podvrgnuto i desetak zatočenih žena, a Nada Grab je pobacila od posledica maltretiranja. Petorica optuženih uhapšeni su krajem novembra 2010.

Mediji su tada pisali da je rad na slučaju počeo nakon prijave bivšeg pripadnika JNA koji je za ratni zločin optužio nepoznate počinioce. Suđenje je počelo 27. marta, a sudsko veće tada nije prihvatilo predlog odbrane da se ukine pritvor svim optuženima, osim Štrukelja koji je tada bio na slobodi, ali je vraćen u zatvor.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Potvrdila da je pobacila u zatočeništvu u Kerestincu

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Jul.2012

ZAGREB - Bivša zatočenica Konačišta ratnih zarobljenika u Kerestincu Nada Grab posvjedočila je danas na zagrebačkom Županijskom sudu da je tokom jednomjesečnog tamničenja pobacila, a njen suprug Ljuban potvrdio je da je u dva, tri navrata pretučen.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.