Svečano obeležena tri veka Zemunske župe

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Sep.2021, 16:59

Svečano obeležena tri veka Zemunske župe

Rimokatolička župa Uznesenja Blažene Djevice Marije proslavila je 300 godina postojanja i rada nizom koncerata i tematskih predavanja, kao i svečanom Svetom misom, koju je predvodio monsinjor Đuro Gašparović, sremski biskup.

Svetoj Misi 19. septembra prisustvovali su članovi Veća Gradske opštine Zemun Đorđe Dukić i Stanislav Glumac, kao i predstavnici institucija, društvenog i privrednog života Zemuna.

Obeležavanje značajnog jubileja, tri veka postojanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << počelo je koncertom župnog zbora ''Sveta Cecilija'', trodnevnicom 16,17. i 18. septembra, a tematsku prezentaciju o bogatoj istoriji župe održali su Tanja Grličić, dugogodišnji profesor Đakovačke bogoslovije Nikola Škalabrin i prečasni Jozo Duspara.

Koncert je održao i ansambl ''Musica Caelestis'', nastupila je sopran Tijana Nikolić u pratnji Lidije Martinielo na orguljama.

Zemunsku župu osnovali su daleke 1721. godine franjevci kapucini, a Crkva Uznesenja Blažene djevice Marije na Velikom trgu u Zemunu građena je od 1785. do 1817. godine. Prva misa je održana 1795, dok je katedrala bila u izgradnji. Sa zdanjem župnog doma na uglu Ulica Zmaj Jovine i Velikog trga, barokno zdanje katedrale predstavlja monumentalnu sakralnu celinu. U dvorištu se čuvaju ostaci srušene crkve svetog Vendelina, koja se nekada nalazila u Prvomajksoj ulici.

Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije od 1910. godine ima i orgulje, a od 2003. biblioteku ''Ilija Okrugić'', čiji knjižni fond čini više hiljada knjiga i rukopisa.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.