Brnabić: Snažna podrška Vlade Srbije regionalnoj saradnji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Apr.2018, 03:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Snažna podrška Vlade Srbije regionalnoj saradnji

Vlada Srbije će snažno podržati Program sertifikacije opština i gradova po meri privrede u Jugostičnoj Evropi i biće veoma aktivna da ta regionalna platforma zaživi, poručila je premijerka Ana Brnabić.

"Pozivam premijere iz regiona zajedno iskoračimo i da zajedno radimo na uklanjanju prepreka privredi, na opštu korist svim našim građanima", poručila je Brnabić na svečanoj sednici Skupštine NALED-a.

Na skupu je predstavljena inicijativa za institucionalizaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << saradnje zemalja Jugoistočne Evrope (BFE SEE - Business Friendly Environment South East Europe) na usaglašavanju i unapređenju poslovnog okruženja.

Brnabić je pozvala USAID, GIZ, Svetsku banku, Evropsku investicionu banku i Evropsku banku za obnovu i razvoj da nas sve zajedno u regionu podrže u toj važnoj misiji. Premijerka Srbije je istakla da je cilj poboljšasnja poslovnog ambijenta koji nam omogućava brži rast.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman rekao je da je Nemačka razvojna saradnja podržala razvoj BFC SEE programa koji je, kaže, postigao veliki uspeh i pomogao gotovo 100 lokalnih samouprava iz ovih pet zemalja.

BFC SEE program se sprovodi od 2012. godine i do sada su se u proces sertifikacije uključilo gotovo 100 gradova i opština iz pet zemalja od kojih su 44 ispunili kriterijume za sticanje sertifikata koji privredi i investitorima predstavlja dokaz kvaliteta da će u ovim sredinama imati predvidivo poslovanje.

Ministri država regiona uručili su danas 17 sertifikata lokalnim samoupravama koje su u prethodnih godinu dana kroz proces sertifikacije uspešno usvojili planove reformi i smernice programa kreiranja dobre poslovne klime, 11 iz BiH, četiri iz Srbije (Novi Sad, Leskovac, Sombor i Ruma) jedna iz Makedonije i jedna iz Hrvatske.

Više od tri miliona građana i 150.000 privrednih društava u sertifikovanim gradovima i opštinama danas koristi efikasne servise lokalne administracije.

Prema istraživanju NALEDU uslovi za poslovanje u ovim sredinama su kvalitetniji za 76 procenata, 40 odsto sertifikovanih gradova i opština iz regiona našlo se na Fajnenšel tajms listi najboljih investicionih destinacija u Evropi.

Program sertifikacije opština po meri privrede u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE), u pet zemalja, Hrvatskoj, BiH, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji.

Udeo javnog duga u BDP-u smanjen na 59,4 odsto

Učešće javnog duga u BDP-u Srbije je smanjeno na 59,4 odsto.

"Javni dug je smanjena sa 71,9 odsto na kraju 2016. godine, na 59,4 odsto, što je podatak od jutros", rekla je Brnabić na svečanoj sednici skupštine NALED-a.

Kako kaže, dobri rezultati su omogućili da se nastavi podrška privredi i povećamo otvaranje novih radnih mesta.

"Prošle godine smo potpisali ugovore o dodeli podsticajnih sredstava za 36 projekata ukupne vrednost 50 miliona evra. Da bi razbili iluziju da Vlada Srbije podržava samo strane direktne investicije, moram da kažem da je više od polovine od tih 36 projekata bilo za domaće kompanije", istakla je Brnabić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ana Brnabić danas otvara svečanu sednicu NALED-a

Izvor: Blic, 24.Apr.2018

Predsednica Vlade, Ana Brnabić otvoriće danas svečanu sednicu Skupštine NALED-a, u hotelu "Hajat".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.