Sve više samaca, sve manje beba

Izvor: RTS, 05.Feb.2012, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više samaca, sve manje beba

U Srbiji sve više samica i samaca, a sve manje novorođenčadi. Odlaganje zasnivanja porodice i roditeljstva posledica je mnogih faktora, među kojima i finansijski, ali i uzrok starenja i opadanja broja stanovnika.

Istraživanja pokazuju da u Srbiji jedna žena rodi u proseku 1,4 dece, s druge strane, ima čak 2,8 namernih pobačaja. Odlaganje stupanja u brak ali i roditeljstva, stručnjaci objašnjavaju teškim finansijskim stanjem, ali i drugim drušvenim i profesionalnim zahtevima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Tamara Mojsić, majka trogodišnjeg Rastka, još ne razmišlja o drugom detetu. Kaže, mnogo je uloga i obaveza koje mora da ispuni.

"O proširenju porodice ne razmišljam zato što razmišljam i o karijeri, da se ustalim i stabilizujem. Problem je i što se u današnje vreme žene teško reše da rode i čak prvo dete, to urade jako kasno tako da o drugom detetu ne razmišljaju", kaže Tamara.

Odlaganje zasnivanja porodice i roditeljstva posledica je mnogih faktora, ali i uzrok starenja i opadanja broja stanovnika, što je pokazao i poslednji popis, prema kome nas je manje za grad veličine Niša.

Demograf Vladimir Nikitović kaže da od "bebi bum" perioda, odnosno od eksplozije rađanja posle Drugog svetskog rata, nismo imali ni blizu takav nivo, danas je 40 posto manje rođenih nego tada po jednoj generaciji.

"Pedeset generacija nije ostavilo dovoljno potomaka da se dugoročno zamene. Samo u zadnjih 20 godina, svaka generacija ostavlja praktično 30 odsto manje potomaka iza sebe nego što je ona sama bila. U budućnosti je vrlo izvesno da će stanovništvo Srbije i stariti i smanjivati se", kaže Nikitović.

Prosečni srpski mladoženja ima skoro 33 godine, a mlada oko 29.

"U našoj kulturi najveći broj domaćinstava je trogeneracijski - to znači da vi iz dečje sobe idete u svoj bračni krevet i to kad vam roditelji umru. Mi imamo veštački produženu adolescenciju i onda se teže donose zrele odluke, onda se ostaje u drugom stanju a nije - ja želim dete", rekla je Nevena Čaloski Hercog, psihijatar.

Odlaganje roditeljstva sa sobom nosi zamku da ume da potraje unedogled, pa čak i do trenutka kada je kasno za potomstvo, navode stručnjaci. Na zapadu se to, na primer, rešava tako što žene, zbog profesionalnih izazova, zamrzavaju embrione ili jajne ćelije ili koriste surogat majke.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Sve više samaca

Izvor: RTS, 05.Feb.2012

U Srbiji sve više samica i samaca, a sve manje novorođenčadi. Odlaganje zasnivanja porodice i roditeljstva posledica je mnogih faktora, među kojima i finansijski, ali i uzrok starenja i opadanja broja stanovnika...Istraživanja pokazuju da u Srbiji jedna žena rodi u proseku 1,4 dece, s druge strane,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.