Sve više proizvođača kukuruza šećerca

Izvor: RTS, 22.Avg.2016, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više proizvođača kukuruza šećerca

Sve je više poljoprivrednika koji se zbog profitabilnosti opredeljuju za proizvodnju kukuruza šećerca. Među njima je i Milorad Zavišin iz Kikinde koji je uzgoj ove kulture započeo pre četiri godine.
Ove godine šećerac je posejao na sedam jutara u različitim rokovima setve. Zarada od šećerca može biti i duplo veća u odnosu na merkantilni kukuruz, mada je proizvodnja skuplja i zahtevnija. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Milorad Zavišin se odlučio za dve sorte "rojaliti" i "enterprajz", jer su se pokazale kao izuzetno rodne. Sve što proizvede plasira na beogradsku kvantašku pijacu. Agrotehičke mere koje primenjuje slične su kao kod proizvodnje merkantilnog kukuruza.
"Nakon setve sledi prskanje protiv korova, špartanje i prihrana. Pošto šećerac ima plitak korenov sistem navodnjavanje je obavezno, ali ova godina je je bila izuzetno dobra tako da nijednom nismo morali uključiti sistem za navodnjavanje", dodaje Zavišin.
Berba je trajala dvadesetak dana. Zavišin ističe da je ova godina jedna od retkih sa skoro idealnim uslovima za proizvodnju kukuruza. Objašnjava da se sa berbom kreće u pet sati ujutro, pa sve do sedam do kada treba ubrati oko osam hiljada klipova.
"Angažujem nadničare koji u mom dvorištu šećerac pakuju u vreće u kojima mora biti pedeset klipova. Svi moraju biti izuzetno kvalitetni, bez ikakvih  oštećenja i plamenca, da bi ih mogao prodati na beogradskoj pijaci", kaže on.
I pored dobre zarade Milorad Zavišin ne namerava da proširuje parcele pod ovom kulturom, jer smatra da tržište nije toliko veliko da bi na njega mogao plasirati veće količine robe od
dosadašnjih.
rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745
                                                                        

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.