Sve više prodavaca u SAD dozvoljava kupcima da zadrže i novac i robu koju žele da vrate

Izvor: VOA, 01.Dec.2023, 02:30

Sve više prodavaca u SAD dozvoljava kupcima da zadrže i novac i robu koju žele da vrate

Posle šopinga na sniženjima za Crni petak i Sajber ponedeljak, mnogi žele da vrate određene komade koje su kupili, a prodavci u SAD sve češće na te zahteve odgovaraju - zadržite robu. Nekada im se tako više isplati, nego da organizuju transport robe nazad u radnje. Podaci kompanije GoTRG pokazuju da je ove godine 59 odsto prodavaca ponudilo kupcima da robu zadrže, u slučaju da žele da je vrate - jer bi vrednost slanja prevazišla vrednost robe. Prošle godine takve ponude imalo je oko 26 kompanija, kaže Sender Šamis, direktor firme GoTRG, koja se bavi istraživanjem tržišta. Sve više kupaca koristi ovakvu ponudu kompanija, kaže Šamis, ali nije naveo koji prodavci imaju takvu politiku. Ranije prognoze pokazale su da će kupci u Americi u ovoj prazničnoj šoping sezoni vratiti robu u vrednosti od 173 milijardi dolara, što je 28 odsto više nego prethodne godine. Obično, prodavce košta oko 30 milijardi dolara da organizuju povrat robe koju kupci žele da vrate. I to umanjuje profit jer moraju robu da transportuju, ponovo rasporede po radnjama i prodaju, i to obično opet na sniženju. Zbog toga je skoro 90 odsto trgovaca promenilo politiku ove godine i kupcima ponudilo kredit u radnjama, ili počelo da naplaćuje vraćanje robe ili uslovljava kupce da vrate robu koju su kupili onlajn u prodavnici. Čak 17 kompanija sa kojima je razgovarao Rojters, među kojima su Amazon, Čui, I-bej, Temu, Kojrig, Vejfer - je kupcima poručilo da ne vraćaju robu od 20 do čak 300 dolara vrednosti. Amazon kupcima daje mogućnost da zadrže robu u nekim slučajevima kako bi cene održao nižim. Kupci na sajtu za nameštaj Vejfer, nekada imaju opciju da zadrže stvari koje žele da vrate, uz popust. Politika da se roba ne vraća zaživela je tokom pandemije, kada su postojali problemi u lancu snabdevanja i transporta, pa je svako vraćanje robe trgovce koštalo više nego da kupcima dozvole da je zadrže. Danas prodavci cene i to koliko kupac novca troši kod njih, pa će u boljoj poziciji da zadrže i robu i novac - biti oni koji troše više.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Više im se isplati? Sve više prodavaca dopušta kupcima da zadrže i novac i robu

Izvor: B92, 01.Dec.2023

Posle šopinga na sniženjima za Crni petak i Sajber ponedeljak, mnogi žele da vrate određene komade koje su kupili...Sada prodavci u SAD sve češće na te zahteve odgovaraju da mogu da zadrže robu...Nekada im se tako više isplati, nego da organizuju transport robe nazad u radnje, preneo je "Glas...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.