Sve više nezaposlenih u Evropi

Izvor: RTS, 05.Jul.2009, 13:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više nezaposlenih u Evropi

Redovi ispred nacionalnih biroa za nezaposlene u zemljama EU sve su duži. Bez posla u evro-zoni 15 miliona ljudi. Najveću stopu nezaposlenosti u maju zabeležila Španija sa 18,7 odsto.

Nezaposlenost u 16 zemalja Evropske unije, koje su usvojile evro za nacionalnu valutu, u maju je dostigla 9,5 odsto, što je desetogodišnji maksimum. To je ponovo probudilo bojazan da je za ekonomski oporavak na Starom kontinentu potrebno još vremena.

Rast nezaposlenosti bio je očekivan, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << s obzirom na pad proizvodnje širom Evrope, jer je globalna recesija posebno pogodila industrijski sektor.

Redovi ispred nacionalnih biroa za zapošljavanje u zemljama Evropske unije sve su duži. Samo za jedan mesec bez posla je ostalo 273 hiljade ljudi, čime je ukupan broj nezaposlenih u evro zoni dostigao 15 miliona. Najveću stopu u maju je zabeležila Španija, 18,7 odsto.

Da bi sprečila dalji rast nezaposlenosti, španska vlada raspisala je konkurs za poslove na javnim radovima, čime bi se, bar privremeno, obezbedila radna mesta za više hiljada ljudi. Ipak, niko ne očekuje brz oporavak od recesije.

"Otpuštanja će se nastaviti, ne u tako ogromnom broju, ali ćemo verovatno dostići cifru od pet miliona nezaposlenih", rekao je ekonomista Enrike Kemada.

U Velikoj Britaniji kriza posebno pogađa velike privredne sisteme. Tako je u "Britiš telekomu", nekada državnoj sada jednoj od najvećih privatnih kompanija na Ostrvu, zaposlenima ponuđen jednogodišnji odmor, ako pristanu da im zarade budu umanjene za 75 odsto.

U najjačoj evropskoj ekonomiji, Nemačkoj, stopa nezaposlenosti u maju je stagnirala na 7,7 odsto, dok je u Francuskoj zabeležen blagi pad nezaposlenosti.

Stručnjaci smatraju da najnoviji pokazatelji bude nadu da će do kraja godine ekonomija evro-zone početi da se oporavlja, ali da će velika nezaposlenost i dalje nepovoljno delovati na potrošnju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.