Izvor: Blic, 06.Dec.2009, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više maloletnih trudnica u Srbiji

Srbija je u svetskom vrhu po broju maloletničkih trudnoća, a statistika pokazuje da svake godine zatrudni oko 7.000 devojaka uzrasta između

15 i 19 godina.


Prema podacima Republičkog centra za planiranje porodice, više od polovine maloletničkih trudnoća završava se namernim prekidom. Razlog ovako porazne statistike je pre svega nedovoljna zdravstvena prosvećenost, prenosi B92.

Istraživanja Svetske zdravstvene organizacije i Unicefa pokazuju i da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Srbiji zdravlje mladih od 18 do 26 godina ozbiljno ugroženo porastom seksualno prenosivih infekcija.

Od ukupnog broja ustanovljenih trudnoća u Studentskoj poliklinici, 60 odsto studentkinja trudnoću prekida kao neželjenu. Tek nešto više od polovine studenata u Srbiji, koristi kondom.

"Sve veći broj doživljava neželjenu trudnoću, a posledice abortusa mogu da budu fizičke, među kojima i nemogućnost daljeg rađanja, ali i psihičke, upozorava ginekolog Studentske poliklinike", Svetlana Čolović.

Svake godine u Srbiji se obavi čak oko 200 000 namernih prekida trudnoće. Posebno zabrinjava što kontracepciju najmanje koriste mlade devojke i otuda je jako važno povećati edukativni rad u savetovalištima.

Prema podacima Udruženja za reproduktivno zdravlje u Srbiji se povećava i broj trudnoća kod devojaka mlađih od 15 godina

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.