Izvor: Blic, 09.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više malignih oboljenja

Sve više malignih oboljenja

PIROT - Zdravstveni inspektor za Pirotski okrug Vidojko Jenačković upozorava na porast malignih oboljenja u ovom kraju i sumornu činjenicu da se Pirotski okrug trenutno nalazi na drugom mestu po stopi obolevanja od karcinoma debelog creva.

Od početka godine u Pirotskom okrugu je, prema podacima Onkološkog dispanzera pirotske bolnice, otkriveno šest slučajeva karcinoma pluća, 12 maligniteta dojke i 28 karcinoma debelog creva.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
- U poslednjih desetak godina na svakih 300 pregledanih pacijentkinja u Dispanzeru za žene otkriven je jedan karcinom. Zato u cilju prevencije redovno organizujemo sistematske preglede. Prošle godine je Dispanzer za žene organizovao sistematski pregled žena zaposlenih u 'Prvom maju' i tom prilikom je pregledano 1.400 radnica. Kod tri radnice je otkriven karcinom u početnoj fazi, koji su uspešno otklonjeni, dok je kod jedne radnice otkriven karcinom u poodmakloj fazi i tu je bitka za ljudski život izgubljena. Ove godine u Dispanzeru za žene pregledano je 600 radnica 'Tigra', a prvi podaci pokazuju da nije otkriven nijedan malignitet. Sa načelnicom Dispanzera za žene smo se dogovorili da i ubuduće nastavimo sa organizovanim sistematskim pregledima i da počnemo sa organizovanim pregledima žena po mesnim zajednicama - kaže Jenačković.

Podaci o broju obolelih od raka debelog creva takođe su poražavajući. Prema podacima Instituta za onkologiju, u poslednjih petnaestak godina Pirotski okrug spada u okruge sa najvećim brojem obolelih od ove vrste karcinoma.

- Pirotski okrug se trenutno nalazi na drugom mestu po stopi obolevanja od karcinoma debelog creva. U cilju ranog otkrivanja ovog oboljenja, pretprošle godine je u Zdravstvenom centru kupljen kolonoskop i izvršena obuka lekara za rad sa tim aparatom. Međutim, još uvek se ne rade organizovani sistematski pregledi, skrining pregledi, koji bi podrazumevali pregled svih pacijenata određenih rizičnih grupa. Verovatno se takvi pregledi ne rade zbog nedostatka finansijskih sredstava - kaže Jenačković.

Z. Panić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.