Sve više hraniteljskih porodica

Izvor: RTS, 12.Apr.2013, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više hraniteljskih porodica

U Srbiji iz godine u godinu raste broj hraniteljskih porodica, a prema podacima nadležnih socijalnih službi, sada ih je oko pet odsto više nego pre dve godine. I dok u pojedinim beogradskim opštinama nema dovoljno hranitelja u centralnoj Srbiji dovoljno je porodica koje brinu o deci i odraslima kroz ovaj vid socijalne zaštite.

Sve više porodica u Pomoravlju odlučuje se za hraniteljstvo. U domu Nikodijevića mirno je jer su deca u školi. U ovoj porodici sa Vericom i Goranom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kao hraniteljima žive još dva brata i dve sestre.

Velika, ali, kako kažu, složna porodica.

"Poštuju se kao da smo jedna porodica, čak i nas ponekad zovu mama i tata kad odemo nekud dalje baš iz tih razloga da bi se osećali sigurno, čak im smeta kad kažemo da oni nisu naša deca", kaže Verica Nikodijević.

Problema je, tvrde, u početku bilo, jer deca dolaze iz razorenih porodica, a ljubav i pažnja su ono što im najviše nedostaje.

"Stvarno mi teško pada, jer ima mnogo dece koja imaju mnogo više, a ne znaju to da cene, a imaju one dece koja nemaju, a trude se da budu neko i nešto. Koliko puta smo se rasplakali ja i moj muž kad čujemo neke priče iz njihovog života, znači to je stvarno tragedija", kaže Verica.

Direktorka Centra za socijalni rad u Jagodini Biserka Jakovljević kaže da sve  više mlađih porodica prolazi obuku za hraniteljstvo.Na drugoj strani su roditelji koji imaju stariju decu.

"Oni jednostavno imaju taj sindrom praznog gnezda ili negde osećaj da su ih deca u jednom trenutku napustila i da imaju negde tu psihološku potrebu i motiv im je da im se kuća ponovo napuni sa decom", kažu u jagodinskom Centru za socijalni rad.

U poslednje vreme česti su zahtevi za smeštaj dece i iz beogradskih opština. U Regionalnom centru koji pokriva Braničevski, Borski, Zaječarski i Pomoravski okrug kažu da imaju dovoljno zainteresovanih porodica za smeštaj dece i odraslih.

"Motivacija njihova je najbitnija, motivaciju radimo putem propagande, evo sad smo u kampanji "Meni treba porodica", gde pokušavamo da motivišemo ljude da se bave hraniteljstvom", kaže direktor Regonalnog centra za hraniteljstvo Dragan  Erlenvajn.

Od porodica koje su hranitelji više od 60 odsto brinu o dva ili više  deteta. Mesečna nadoknada za  hranitelja i smeštaj deteta je oko 35 hiljada dinara, a ovaj iznos ulazi u penzijsku osnovu, ali ne i staž.

Ono što ohrabruje je sve veći broj hranitelja koji su voljni da čuvaju i decu sa posebnim potrebama.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.