Sve više albanskih studenata pohađa privatne univerzitete

Izvor: Southeast European Times, 21.Sep.2009, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više albanskih studenata pohađa privatne univerzitete

"Danas privatni univerziteti imaju komplementarni karakter u našem obrazovnom sistemu", rekao je Henri Cili, profesor na privatnom Evropskom univerzitetu u Tirani.

21/09/2009

Manjola Hala za Southeast European Times iz Tirane -- 21/09/09

Dok se univerzitetski studenti u Albaniji vraćaju u školu, cifre pokazuju da se sve veći broj njih odlučuje za privatnu opciju.

Prema podacima Ministarstva obrazovanja, trend odlaska mladih ljudi na fakultete >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << je u usponu i iznosi ukupno 28 odsto u poslednje četiri godine.

U 2008, oko 76 odsto studenata pohađalo je jedan od 11 javnih univerziteta u zemlji -- ostali su se upisali na lokalne privatne koledže koji su procvetali u poslednjih pet godina.

Broj studenata koji su pohađali privatne škole otišao je sa 983 u 2004. na 12.166 četiri godine kasnije.

"Danas privatni univerziteti imaju komplementarni karakter u našem obrazovnom sistemu", rekao je Henri Cili, profesor na privatnom Evropskom univerzitetu u Tirani (UET).

Trenutno postoji oko 17 privatnih univerziteta u zemlji, ali je samo četiri akreditovala država i u stanju su da izdaju zvanične diplome.

Uprkos sve većem broju studenata u privatnim školama, Cili objašnjava da većina Albanaca bira javne fakultete jer su u osnovi besplatni.

Prema Cilijevim rečima, neki privatni univerziteti planiraju da se ujedine oko nacrta zakona kojim se predlaže promena u finansiranju javnog obrazovanja, kako bi se studentima dao novac umesto besplatnog obrazovanja -- tako da mogu da odluče na koji će fakultet ići, umesto da budu upućeni na javni sektor.

Uprkos optimizmu vezanom za širi izbor fakulteta, neki obrazovni eksperti postavljaju pitanje kvaliteta privatnih institucija i zalažu se za javnu opciju.

"Javni univerziteti nemaju samo davno ustanovljenu tradicionalnu osnovu, nego imaju visok kvalitet i zahtevan kadar", rekao je izvor iz ministarstva obrazovanja.

Taj izvor je takođe dodao da, iako privatni univerziteti imaju bolju infrastrukturu i najnoviju tehnologiju, oni zaostaju na drugim poljima i prihvataju studente koje su odbile javne škole.

Prošlog januara albanska vlada je saopštila da će zemlja napraviti procenu fakulteta u zemlji, koju će sprovesti iskusna međunarodna agencija.

Cili misli da će rangiranje izjednačiti teren i pokazati da privatni univerziteti mogu da se održe u procvatu konkurencije u univerzitetskom sistemu zemlje.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.