Izvor: RTS, 12.Jul.2018, 15:47 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Sve veće interesovanje za organsku proizvodnju hrane
Organskom proizvodnjom hrane u Srbiji bavi se oko dve hiljade proizvođača na oko petnaest hiljada hektara. To su i dalje veoma skromne površine koje čine tek 0,44 odsto poljoprivrednog zemljišta.
Zainteresovanost za ovu proizvodnju u Zapadnobačkom
okrugu iz godine u godinu sve je veća,
a stručnjaci smatraju da ova grana u
Srbiji ima i te kako dobru perspektivu,
jer su potrebe za tolike da bi - >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kada
bismo celu Srbiju pokrili organskom
hranom - verovatno sve i izvezli.
A da ova proizvodnja nije nimalo jednostavna, uverava nas i Vladimir Pinćir iz Apatina koji se povrtarstvom bavi duže od četiri decenije.
"Nema
primene teške hemije sve se radi sa
preparatima koji su biljnog porekla
unose se predatori, mi ni jednog insekta
ne ubijamo nekim otrovom nego insekti
jedu druge insekte, znači nema hormona,
naša proizvodnja nije organska nego
biološka proizvodnja koja vrlo često po
analizama je bezbednija od kojekakve
organske", kaže
Vladimir
Pinćir iz Apatina.
U
Zapadnobačkom
okrugu poslednjih godina značajna
finansijska
sredstva izdvajaju za poljoprivredu.
"Sve
je manjih poljoprivrednih proizvođača
koji imaju manje površine i okreću se
povrtarskoj proizvodnji to je ta upravo
povrtarska proizvodnja koja do sada
nije bila toliko razvijena kod nas
trenutno imamo oko pet stotina hektara, što u zatvorenom što u otvorenom načinu
proizvodnje, ali je tendencija u porastu,"
objašnjava
Đorđe Vignjević, diplomirani
agronom, zadužen za poljoprivredu u opštini
Apatin.
U
Evropu
najviše izvozimo sveže voće, zamrznute
kupine, a veoma su tražene soja, žitarice,
povrće i lekovito bilje.