Sve traže, a ne učestvuju

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Feb.2015, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve traže, a ne učestvuju

U svim mjesnim zajednicama održano je ukupno 260 sjednica savjeta, na kojima je razmatrano 828 tačaka dnevnog reda, a najviše - po deset sjednica - održano je u MZ Verići, Lazarevo I i Lazarevo II.

"U MZ Bulevar i Borik održano je po devet sjednica, Pobrđu i Rosuljama po osam, Šargovcu i Drakuliću po sedam, a u Priječanima, Bistrici i Bronzanom Majdanu po šest sjednica Savjeta", rekao je Milenko Šajić, portparol Gradske uprave.

Kada su u pitanju zborovi građana >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << prošle godine ih je održano 11, a razmatrane su 24 tačke dnevnog reda.

"U 2014. godini održano je 11 zborova građana i to u mjesnim zajednicama Bronzani Majdan, Saračica, Centar II, Priječani, Zalužani, Česma, Petrićevac, gdje je održan po jedan, te Rosuljama i Piskavici, gdje su održana po dva zbora građana", dodao je Šajić.

U savjetima mjesnih zajednica kažu da je za rješavanje problema zainteresovan tek mali broj građana.

"Jedan manji dio je zainteresovan da aktivno učestvuje u rješavanju problema. Većina je onih koji pitaju nešto na putu, nemaju nikakve prijedloge, ne žele da učestvuju, a sve traže. Građani traže nešto, a kada dobiju onda ne žele da učestvuju, kao što je slučaj s vodovodom, na koji se priključio mali broj domaćinstava", rekao je Slaviša Vučkovac, predsjednik Savjeta MZ Verići.

Dodao je da je za vrijeme mandata sadašnjeg savjeta dosta urađeno, te da su izvršeni rekonstrukcija škole, izgrađeno igralište, raskrsnica s glavnim putem Prijedor - Banjaluka, oko 70 odsto MZ pokriveno je gradskim vodovodom, saniran društveni dom, koji je oživljen.

U Bistrici se građani aktiviraju kada su u pitanju putevi i komunalna infrastruktura.

"Uglavnom su malo aktivniji kada se javi neki problem. Obraćaju se sa zahtjevima prema Savjetu, koji ih dalje upućuje. Uglavnom su zainteresovani kada su u pitanju putevi i komunalna infrastruktura", rekao je Željko Kovačević, predsjednik Savjeta MZ Bistrica.

I u MZ Lazarevo II građani su aktivni tek kada imaju neki problem.

Na području grada ima 57 MZ, a na sajtu Gradske uprave građani su najviše pitanja i prijedloga nadležnim službama uputili u vezi s infrastrukturom, izgradnjom kanalizacije, javnom rasvjetom i vodosnabdijevanjem.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.