Sve se menja: Rusi regrutuju po novom sistemu

Izvor: B92, 25.Jul.2023, 16:18

Sve se menja: Rusi regrutuju po novom sistemu

Donji dom ruskog parlamenta izglasao je danas povećanje maksimalne starosne granice za regrutaciju muškaraca sa 27 na 30 godina.

Time se povećava broj mladića koji u bilo kom trenutku moraju da odsluže godinu dana obaveznog vojnog roka.

Novi zakon, koji stupa na snagu 1. januara, znači da će muškarci morati da odsluže godinu dana vojnog roka, ili ekvivalentnu obuku tokom visokog obrazovanja, između 18 i 30 godina, a ne između 18 i 27 godina kao do sada, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rojters.

Zakon takođe zabranjuje muškarcima da napuste Rusiju od dana kada budu pozvani u vojnu službu.

Pored toga, danas usvojeni zakon daje guvernerima lokalnih oblasti ovlašćenje da formiraju regionalne paravojne jedinice tokom perioda mobilizacije ili vanrednog stanja.

Te jedinice bi bile finansirane i naoružane od države i dobile bi pravo da obaraju dronove, bore se protiv neprijateljskih diverzantskih grupa i vode antiterorističke operacije.

Prošle godine Rusija je objavila plan da poveća svoje profesionalno i regrutovano borbeno osoblje za više od 30 odsto, na 1,5 miliona pripadnika, a u aprilu ove godine usvojen je zakon koji dozvoljava da se pozivi za regrutaciju uručuju putem interneta umesto lično.

Bivši general koji predsedava odboru za odbranu donjeg doma Državne dume Andrej Kartapolov rekao je da će izmene formalizovati stvaranje milicija. Kako prenosi Rojters, ta tema je dobila na značaju nakon neuspešne oružane pobune plaćeničkih snaga Jevgenija Prigožina ''Vagner'' prošlog meseca, koje su se borile u Ukrajini kao jedinica sa širokom autonomijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rusija podiže starosnu granicu za obavezno služenje vojske

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Jul.2023

Ruski parlament izglasao je danas zakon koji predviđa podizanje starosne granice za obavezno služenje vojske sa 27 na 30 godina, u vreme kada oružani sukob u Ukrajini ulazi u 18. mesec.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.