Sve manje vakcinisane dece - otvaraju se vrata zaraznim bolestima

Izvor: Radio 021, 27.Avg.2014, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve manje vakcinisane dece - otvaraju se vrata zaraznim bolestima

U prvih šest meseci, u Beogradu je naglo pao broj dece koja su vakcinisana, potvrđuju u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

Prema podacima te zdravstvene ustanove, tendencija smanjenja imunizacije prisutna je više od šest godina, ali je, po oceni stručnjaka, situacija trenutno najgora u poslednjih nekoliko decenija.

Prema rečima epidemiologa Predraga Kona, načelnika jedinice za imunizaciju Gradskog zavoda za javno zdravlje, ukoliko broj vakcinisane dece ostane ovako mali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << mogli bi da se pojave veliki kašalj, male boginje, zauške.

- Najveći pad obuhvata imunizacijom je u uzrastu od dve godine, kada se deca revakcinišu od difterije, tetanusa, velikog kašlja i dečje paralize. Za prvih šest meseci obuhvat je bio 36 odsto od ukupnog broja planiranih. Beleži se i pad broja revakcinisanih mališana u prvoj godini od dečje paralize i iznosi 44 odsto – ističe dr Kon, pišu "Novosti".

Kako dodaje, pogrešno je što su roditelji zbog nestašice vakcina odlagali vakcinaciju jer mališani treba da budu što pre imunizovani. Posledica toga je i pojava velikog kašlja, koji je zabeležen u jednoj beogradskoj porodici.

- Čim je obuhvat imunizacije ispod 95 odsto, moguća je epidemija zaraznih bolesti, a što je niži obuhvat, epidemije su masovnije, pa je moguće i oboljevanje vakcinisanih i zdravih osoba – navodi dr Kon.

Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisuje vakcinaciju kao obaveznu meru zaštite stanovništva od zaraznih bolesti. Ukoliko se utvrdi da dete nije vakcinisano, a nisu utvrđene kontraindikacije za primenu određene vakcine, preti pokretanje prekršajnog postupka, a predviđena kazna iznosi od 20.000 do 50.000 dinara.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.