Sve manje stručnih  rezača voća

Izvor: RTS, 09.Dec.2019, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve manje stručnih rezača voća

Na plantažama voća širom Vojvodine u toku je zimsko orezivanje sadnica koje treba da se obavi u Severnoj pokrajini na gotovo dvadesettri hiljade hektara. Ovim starim zanatom iskključivo se bavi starija radna snaga jer kod mladih nevlada interes da ovladaju ovom veštinom.
Voćari posebnu pažnju prema rečima stručnjaka treba da obrate na realan odnos prinosa i portasta jer će se samo pravilnim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i stručnim orezivanjem prinos uvećati a rod biti kvalitetniji. Među 30-ak rezača na imanju Dijamant agrara je samo jedna dama.
"Tridesetak godinase bavim ovim poslom. Nije teško ako hoće da ga nauči. Znači može da se nauči posle godinu dana neke obuke, može da bude dobar rezač ali ako hoće i ako ga to interesuje" kaže Gizela Geder iz Zrenjanina.
Najvažnije u ovom poslu da se prvo uklone bolesne I polomljene grane a posebnu pažnju treba posvetiti na rodne grančice I na taj način će se korigovati rod.
"Imamo 488 hektara pod višnjom to su pretežno mladi zasadi, trenutno smo u fazi orezivanja , to se radi u toku zime prilagođujemo uzgojni oblik za mšinsku berbu to je znači vretenasti žbun" ističe Zoltan Kiš, Upravnik dijamant agrara.
Ono što posebno brine vlasnike plantaža voća što rezidbu obavlja isključivo starija radna snaga jer kod mladih I pored dobrih dnevnica ne vlada interes za ovim starim zanatom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.