Sve manje nade za primirje u Južnom Sudanu

Izvor: Blic, 28.Dec.2013, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve manje nade za primirje u Južnom Sudanu

Oko 25.000 naoružanih pripadnika plemenske milicije poznate kao "Bela vojska" maršira ka strateški važnom južnosudanskom gradu Boru, u državi Džonglej, rekao je danas ministar informisanja Mihael Makuei Luet.

Time se polako gubi nada da će doći do primirja, koje je u petak južnosudanska vlada ponudila pobunjenicima, javila je agencija AP.

Borci pripadaju plemenu Lou Nuer, istom kome pripada i bivši potpredsednik Rik Mašar, rekao je ministar.

"Bela >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vojska" dobila je svoje ime po belom pepelu koje borci stavljaju na svoju kožu kao zaštitu od insekata.

Južnosudanska milicija je u gradu Bor i zaštitiće civile od napada, rekao je Luet, koji je dodao da većinsko stanovništvo čine pripadnici etničke grupe Dinka.

"Teško je predvideti šta će se dogoditi. Ovo je rat", rekao je ministar.

Oko 2.000 vojnika plemena Lou Nuer napalo je nedavno bazu Ujedinjenih nacija u Akobu, takođe u državi Džonglej, gde su ubili trojicu vojnika UN i više od 20 civila, pripadnika plemena Dinka, kome pripada i predsednik Južnog Sudana Salva Kir.

Povod za izbijanje nasilja, u kojem je za desetak dana, prema podacima UN, ubijeno više hiljada ljudi, bila je optužba predsednika Kira 15. decembra da je bivši potpredsednik Mašar, koji je u julu smenjen zajedno sa celim kabinetom, pokušao da izvede državni udar.

Mašar, koji je kritikovao Kira da klizi u diktaturu i najavljivao da će se kandidovati za predsedničke izbore 2015. godine, odbacio je optužbe šefa države, tvrdeći da je to zavera čiji je cilj da on bude diskreditovan.

Sukobi u Južnom Sudanu primorali su više od 120.000 ljudi da napusti svoje domove.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.