Sve manje autentičnih suvenira iz Pirota

Izvor: RTS, 17.Mar.2016, 05:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve manje autentičnih suvenira iz Pirota

Pirot je jedan od gradova sa najviše prepoznatljivih obeležja. Uprkos velikoj potražnji, suveniri sa motivima pirotskog ćilima ili drugim specifičnim detaljima mogu se kupiti samo na par mesta u gradu, a asortiman i količine su veoma skromne.
Pored jedine zadruge za očuvanje starih i umetničkih zanata "Damsko srce" -koja se bavi izradom pirotskih ćilima i suvenira, još samo nekoliko Piroćanaca >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << trenutno izrađuje autentične  suvenire.

Sve se radi ručno od pripreme do lakiranja, sve se radi četkicom. Oslikavanje jednog predmeta-na primer - šule za 12 sati može da se oslika.
Karolina Petrović godinama oslikava grnčarske predmete, ali kaže da nema mnogo prilika gde može da prezentuje i prodaje svoje proizvode.
"Prodajemo samo na sajmovima. A potražnja je sada trenutno velika- pošto svi vole etno predmete", kaže Karolina Petrović, proizvođač pirotskih suvenira.
Probleme imaju i tkalje koje izrađuju male ćilime-suvenire.
"Najveći problem je sirovina. Materijal nememo, vunu i boju takođe. Vune koja je kvalitetna  slabo ima", kaže Maja Ćirić, tkalja.
U turističkoj organizaciji ističu da su pirotski suveniri izuzetno traženi, dobro se prodaju, ali da to nije dovoljno.
"Kada bi neka  malo veća grupa došla, verovatno ne bi u jednom danu mogli da podmirimo sve potrebe, ali uz neku veću saradnju i širu kooperaciju sa svima koji se bave  izradom suvenira , mislim da možemo da pokrijemo potražnju na tržištu", kaže Bratislav Zlatkov, direktor  TO Pirot.
Lokalna samouprava trenutno ne daje subvencije za stare zanate,jer proizvođači suvenira nisu organizovani u udruženje ili zadrugu. A to je kažu, jedini način da dobiju neke olakšice ili konkurišu za sredstva iz projekata.
Šare pirotskog ćilima su veoma živopisne i atraktivne, a mogu se koristiti za ukrasne, upotrebne ili odevne predmete. Međutim, ukoliko Piroćanci uskoro ne urade nešto po tom pitanju, može se desiti da suvenire turisti kupuju u drugim sredinama sa oznakom "pirotski" - umesto u gradu iz koga potiču.
rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.