Sve mace se rađaju sa plavim očima

Izvor: N1 televizija, 13.Dec.2016, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve mace se rađaju sa plavim očima

Mace, kao i ostali sisari, na svet stižu zatvorenih očiju. Većina mačića oči počinje da otvara sa deset do četrnaest dana, a oči su im tada plate.

Mačije oči na samom rođenju su plave boje jer organizam mačeta još ne proizvodi melanin – pigment koji određuje boju očiju. Većinom, boja očiju mačke nije određena bojom dlake.

Sa dve nedelje, stvari sa vašom macom i dalje izgledaju potpuno nejsano – oči su i dalje plave. Tek sa dva do tri meseci starosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << mačije oči počinju da menjaju boju.

Većina maca ima oči zelene, ćilibar ili bakarne boje. Međutim, neke rase, kao što su sijamska, birmanska ili regdol mačka, zadržavaju svoje plave oči i u odraslom dobu.

Postoje dva osnovna elementa koji utiču na boju očiju mačke. Naravno, prva je pigmentacija. Takođe, prozirna struktura oka mačke apsorbuje i odbija svetlost, što dodatno rezultira, od bezbojnog pa sve do indigo plavičastog efekta. U kombinaciji, ta dva elementa dobija se stvarna boja oka mačke.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.