Sve konkubine Čarlsa drugog (VIDEO)

Izvor: S media, 09.Apr.2012, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve konkubine Čarlsa drugog (VIDEO)

Izložba "Divlje, lepe i proklete" pokazuje način na koji su ih dvorski slikari Piter Lili i Godfri Neler pretvarali u boginje i svetice, iako svetost i dobrota zapravo nisu igrali veliku ulogu u životima ovih žena koje su koristile svoj izgled kako bi postale ljubavnice moćnika ili našle bogatog muža.

Takvo manervisanje pokazalo se kao opasan posao za mnoge. Frensis Stjuart, koju je Lili portretisao kao veličanstvenu devojku okruženu zlatom i biserima i koja je opisivana >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << kao "najlepša devojka na svetu", uspela je da izbegne udvaranje kralja i dobro se udala.

Njena sestra, Margaret Bruk, kockala se i izgubila: postala je jubavnica vojvode od Jorka i istovremeno se udala za pesnika Džona Denhama koji je tada imao 50, ona 18 godina. U roku od godinu dana bila je mrtva, a priča se da ju je otrovao njen ljubomorni suprug.

London: Završena kula „Šard“ – najviša zgrada u Evropi

Bandit upucao devojčicu u kičmu, pa bahato pokazao srednji prst na Fejsbuku

Strašno: Pljačkaši upucali devojčicu koja je plesala (VIDEO)

Za svaku Nel Gvin, ljubimicu kralja tu je Lusi Volter koja je umrla od sifilisa. Za svaku bezbrižnu Keri Frejzer čija je kupovina haljine koja je tada koštala 300 funti (danas 22.500 funti) zaplašila bogatog prosca, tu je smerna supruga.

U srcu ove neobične izložbe je, ipak, veličanstvena Barbara Viliers, ljubavnica kralja Čarlsa tokom u periodu od 1660. pa do 1670. godine, a rodila mu je petoro vanbračne dece.

Nezasita i surova, bila je i vrhunski manipulator i puštala je Lilija da je slika kao Minervu, Mariju Magdalenu i Bogorodicu sa detetom (njen sin Čarls Ficroj), što je izazvalo veliki skandal.

Izložba koja posetiocima pruža uvid u priče o ljubavi, požudi i moći na dvoru Stjuarta od 1660. do 1714. godine, traje do kraja septembra.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.